Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Totális vasúti sztrájk decemberben?

2007.11.23. 14:57
Bár formálisan csak jövő pénteken dönt a VDSZSZ arról, hogyan folytatja a szerinte sikeres, de eredménytelen szerdai tiltakozást, Gaskó István, a szakszervezet elnöke azt mondta: határozatlan idejű munkabeszüntetést javasol addig, amíg a kormány nem teljesíti a követeléseiket. Gaskó szerint a szerdai tiltakozás nyomán csak apró lépéseket tett a kormányzat.

A szerdai tiltakozási akciósorozatot, a nap közbeni sztrájkokat és az esti nagygyűlést egyaránt sikeresnek értékelte pénteki sajtótájékozatóján Palkovics Imre, a Munkástanácsok, és Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. Mindketten azt mondták: a megmozdulások a társadalmi támogatottságuk ellenére nem jártak eredménnyel, miután a kormányzat nem teljesítette a követeléseiket, csak apró lépéseket tett.

A Liga ezért még a jövő héten további tiltakozásokat szervez. A tiltakozó akciók kezdőnapját jövő hétfőn jelölik ki, a konföderációhoz tartozó szakszervezetek többsége a jövő héten dönt arról, mikor és milyen formában tiltakozik. Gaskó István, aki a Liga mellett a szerdai hatórás sztrájkot szervező egyik szakszervezet, a VDSZSZ elnöke, az Index kérdésére azt mondta: bár formális döntést jövő szerdán hoznak, ő azt fogja javasolni, hogy határozatlan idejű sztrájkot kezdjenek, és a munkabeszüntetés csak akkor érjen véget, ha a kormány teljesíti a követeléseiket.

Decemberben leáll a MÁV

Mivel döntés nincs, részleteket még nem lehet tudni a sztrájkról. Gaskó azt mondta, addig tiltakoznak, amíg van esély arra, hogy elérik a céljaikat, az egészségügyi rendszer átalakításáról szóló törvénytervezet visszavonását. A kormánypárti képviselők által is több száz módosítóval – Gaskó szerint ezek jelzik, hogy a törvénynek nemcsak a társadalmi és szakmai egyeztetése maradt el, hanem a politikai is – kiegészített jogszabályról december 17-én kell döntenie az Országgyűlésnek. Lapunk értesülései szerint a vasutasok december első napjaitól hirdetnék meg a totális sztrájkot.

A Liga elnöke azt is elmondta: a jövő héten felkérik a szerdai sztrájkhoz csatlakozott több mint húsz szakszervezetet és a céljaikat támogató több mint 130 civil szervezetet, hogy a jövő héten csatlakozzanak a további tiltakozásokhoz. A Liga megállapította, hogy a nyugdíjrendszer szabályainak kedvezőtlen, átgondolatlan megváltoztatásának, és a korkedvezményes nyugdíjrendszer tíz évre befagyasztott átalakításának holtpontról való kimozdítására tett kísérletek nem jártak sikerrel. Az egészségbiztosítási rendszer részleges magánosítására irányuló kormányzati szándék nem változott.

A Liga elnöke szerint nemcsak a vasútnál, hanem a többi érdekképviseleti szervezetnél is szélesítik a tiltakozások körét. Gaskó aggályosnak nevezte, hogy a sztrájktörvény ellenére velük nem, ám két, a szerdai megmozdulásban részt nem vett szakszervezettel már tárgyalt a kormány. Szerinte a kormányzati kommunikáció sem visz közelebb a megoldáshoz, hanem csak provokálja a demonstrálók céljaival egyetértőket.

Negyedmilliárdos MÁV-kár

A vasúttársaság csütörtökön azt közölte: a vasutasok szerdai hatórás sztrájkja nyomán csütörtök hajnalra állt helyre a forgalom. Az első becslések szerint a MÁV-nak, a MÁV-Startnak és a MÁV Cargónak összesen 250 millió forint kárt okozott a munkabeszüntetés. A szerdai vasutassztrájk alatt 873 személyvonat kimaradt, míg 157 pedig részlegesen, rövidebb szakaszon közlekedett. A sztrájk után beindult forgalomban szerdán 418 vonat késett.

A kormány által készített összefoglaló ugyanakkor azt emeli ki, hogy 10 ezernél is kevesebben sztrájkoltak Magyarországon, vagyis a többség ugyanúgy dolgozott, mint más munkanapon. A kormányzat szerint mintegy 16 ezer vasúti dolgozó lett volna aznap munkában, közülük csupán 4614-en vettek részt a sztrájkban, vagyis a vasúti dolgozók többsége sem csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

Gaskó István és Palkovics Imre ezekkel a felvetésekkel kapcsolatban azt mondták: a kormány megpróbálja a tiltakozás jelentőségét csökkenteni. Tény, 2000 óta a szerdai volt a legnagyobb vasúti sztrájk, akkor 329 órás volt a munkabeszüntetés, ami a vasúttársaságnak már akkor több milliárdos veszteséget okozott.