Emma
9 °C
26 °C

Meddig erősít a forint?

2005.02.17. 08:12
A forint egyre erősebb, az árfolyamba a piac ötven bázispontos kamatvágást árazott be, ám kedvező inflációs adatok mellett tovább gyengülhet az euró a hazai fizetőeszközzel szemben.
Külföldi bankok megbízásai nyomán ismét 244 forint alá süllyedt az euró jegyzése a bankközi devizapiacon. A délelőtti mélypontot jelentő 243,60 forintos érték azonban a korábbiakhoz hasonlóan most is kemény ellenállást jelentett, így a jegyzés némileg korrigált, bár igaz, hogy még így is a 244 forintos szint alatt maradt.

Kevesebb izgalom

A dollárpiac napi üzletmenete már nem hozott ekkora izgalmakat, az amerikai deviza árfolyama 187 és 187,50 forint között ingadozott. A hazai fizetőeszköz így tegnap mindkét valutával szemben mintegy fél forintot erősödött.

További lökést adhatna az árfolyamnak, ha a ma megjelenő januári inflációs adat kedvezőbb lenne, mint a piaci konszenzus. Az infláció alakulása azért is kap kiemelt figyelmet, mert hétfőn újra összeül a monetáris tanács, hogy a jegybanki alapkamat mértékéről döntsön.

Vágnak

Egyelőre az árakba a piac egy ötven bázispontos kamatvágást árazott be, de kérdés, hogy látják a gazdasági folyamatok alakulását az MNB szakértői. Folytatódott a hozamcsökkenés a másodlagos állampapírpiacon. A hat hónapos termin 10 bázispontos mérséklődését leszámítva, jellemzően 3-5 bázisponttal estek ismét a referenciaértékek.

Szakértők szerint ilyen piaci hangulatban kevésnek bizonyulhat az ÁKK mai aukcióján szereplő 35 milliárd forintnyi 2009/D jelű és 25 milliárd forintnyi 2015/A jelű államkötvény. Ez pedig további csökkenést hozhat. A bankközi forintpiacon a kéthetes jegybanki betét okozta likviditásfelesleg következtében kilenc százalék fölé emelkedett az overnight kamatszint.