Géza
-12 °C
-4 °C

Olcsóbb a sugárzás külföldről

2006.02.22. 08:26
Akár több tízmillió forintot spórolhatnak azok a műholdas műsorszolgáltatók, akik Romániából vagy éppen Csehországból sugározzák adásukat. A televíziók ráadásul a médiahatóságok figyelmét is könnyen elkerülhetik.

Egyre többen mérlegelik a televíziós társaságok közül, hogy műsorszolgáltatásukat a szomszédos Romániából, esetleg Csehországból nyújtsák. Az adóknak az említett két országban nem kell műsor-szolgáltatási alapdíjat fizetni. Ennél is fontosabb, hogy a műsor műholdra tétele is a magyar árak töredékébe kerül Romániában - tudta meg a Világgazdaság.

Romániában lövi fel műholdra például televízióit: a Cool Tv-t, a Film +-t, valamint januártól a Sport Klubot is az IKO Romania S. r. l. Kökény Tamás, a cég ügyvezető igazgatója elmondta: adónként évente mintegy 12 millió forintot spórolnak meg azon, hogy nem kell műsor-szolgáltatási díjat fizetniük, és ennél jóval nagyobb összeget takarítanak meg azzal, hogy az itteni havi 30 ezer dolláros fellövési díjnak a negyedéből is eljutnak adásai a műholdra.

Emellett olcsóbb a munkaerő, és az adózási feltételek is kedvezőbbek valamivel, mint itthon. Azzal egyébként, hogy a fellövés, az adások szerkesztése Romániában történik, valamint a műsorkészítők is ott tevékenykednek, az adó a román médiahatóság alá is tartozik. Kökény Tamás jelezte: a környező országokban működő médiafelügyeletekkel sokkal jobban együtt tudnak működni, mint a magyarral.

A Minimax mellett a Musicmax is megszüntette műsorszolgáltatását 2004-ben Magyarországon, és azóta adásai előbb Romániából érkeztek, jelenleg pedig Csehországban készülnek. Előbbinek a műsor-szolgáltatási díja 33,1 millió, utóbbinak 15,5 millió forint volt a "kijelentkezéskor".

Az Országos Rádió és Televízió Testület is érzékeli, hogy mind többen érdeklődnek a külföldről Magyarországra történő műsorsugárzás iránt - jelezte érdeklődésünkre Tímár János, az ORTT testületi tagja. Emiatt, mint mondta, az ORTT-nek is reagálnia kell majd, de előbb fontos végiggondolni, milyen előnye van annak, ha ezek a cégek hazánkban működtetik a csatornáikat.

Akik azonban úgy döntenek, hogy más országból sugározzák, illetve szerkesztik adásukat, azok Horvát János, a Sport 1 Tv elnöke szerint teljesen kikerülhetnek a médiahatóságok látóköréből, hiszen mint mondja, az ottani médiatestületet kevésbé érdekli, mit is sugároz egy adó egy másik ország lakosságának, azaz megúszható a büntetés reklámtúllépés és egyéb kihágások esetén, hisz senki nem figyeli az adásokat. A Budapesten bejegyzett Sport 1 és Sport 2 ezzel szemben hasonló okok miatt befizetésre kényszerülhet - mondta a vezető.

Gáspárik Attila, a romániai országos audiovizuális tanács tagja szerint Magyarországon nem vállalkozóbarát a médiatörvény, ezért dönt néhány társaság a mellett, hogy más országban jegyezteti be magát vagy szerkeszti műsorát.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja, hogy indítható-e versenyfelügyeleti eljárás a Digi Tv szolgáltatást nyújtó Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft. ellen. A versenytársak már az új cég tervének nyilvánosságra kerülésekor kifogásolták a műholdas digitális szolgáltatás alacsony, havi bruttó 2700 forintos árát. (MTI-Eco)