Aliz
6 °C
14 °C

Befellegzett az egyik legnagyobb Suzuki-kereskedőnek

2006.12.08. 07:55
Felszámolják az egyik legnagyobb hazai Suzuki-dealernek számító, négy budapesti és egy kecskeméti márkakereskedéssel rendelkező Top-Autó-cégcsoportot - tudta meg a Napi Online. Megerősítette az értesülést Rafay János társtulajdonos-ügyvezető is, aki elmondta: a két cég, a Top-Autó Kft. és a Top-Autó 2 Kft. önmaga ellen indított felszámolási eljárást, ám ennek okairól, illetve arról, hogy mi vezetett idáig, egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Az igazságügyi tárca online adatbázisa szerint a 8 millió forint jegyzett tőkéjű Top-Autó másik társtulajdonosa Kovács Attila, a közel 34 milliós Top-Autó 2 tulajdonosai között pedig a két magánszemély mellett az előbbi cég szerepel. Az adatbázis szerint tavaly szeptemberben és az idén október végén már az APEH is végrehajtást rendelt el a Top-Autó 2-nél.

A felszámolásnak a külső szemlélő számára is egyértelmű jelei vannak. Az egyik budapesti telephelyen, a Top-Autó 2 Frangepán utcai székhelyén üresen kong a kiállítóterem, új gépkocsik helyett csak a fal mellett felhalmozott aktákat látni, bár a szerviz még működik.

Tihanyi Tamás, a Magyar Suzuki Zrt. kommunikációs vezetője az ügy kapcsán a Napinak elmondta: a Top-Autó a Suzuki-eladások tekintetében a márkakereskedők élmezőnyébe tartozott. Az értékesítéssel nem is volt baj, a társaság súlyos gondjai vélhetően a gyors terjeszkedéssel, s ehhez kapcsolódóan a túlzott hitelfelvétellel magyarázhatóak. Tihanyi szerint a társaságot, ezen keresztül a kereskedéseket már hónapok óta finanszírozó bankja irányítja. (A Napi információja szerint a Merkantil Bankról van szó, ám ezt az értesülést egyelőre nem kommentálták a hitelintézet illetékesei.)

A Magyar Suzuki csak áttételesen, bankokon keresztül van pénzügyi kapcsolatban a márkakereskedésekkel, így azok financiális gondjaira nincs rálátása - fogalmazott Tihanyi. Elmondása szerint jelenleg a Suzuki-Top hálózatában nincs újautó-eladás, és egyelőre nem tudni, mi lesz az értékesítési egységek sorsa. A kommunikációs vezető szerint mivel jól bevezetett egységekről van szó, könnyen akadhat vevő a kereskedésekre, így azok végül folytathatják működésüket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?