Gusztáv
3 °C
6 °C

Októberben kezdődik az új Swiftek próbagyártása

2004.09.20. 08:29
A polgármesteri hivatal építési csoportja mintegy 800 milliós bírságot szabott ki az autógyárra, mert az érvényes engedély nélkül épített új lgoisztikai központot. Az új modell gyártását már októberben megkezdik.
Továbbra sem zárult le a vita a Magyar Suzuki Rt. és az esztergomi önkormányzat között, amely annak kapcsán robban ki, hogy a polgármesteri hivatal építési csoportja mintegy 800 milliós bírságot szabott ki az autógyárra, mivel az érvényes építési engedély nélkül vágott bele a gyár melletti területen egy új logisztikai központ kialakításába.

A Napi Gazdaság úgy tudja, a Magyar Suzuki Rt. fellebbezett a város eljárása és a bírság mértéke ellen, s egyben azt kérte, hogy a másodfokú határozatot az esztergomi önkormányzat helyett - az esetleges elfogultság miatt - a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat illetékes hivatala hozza meg. Az esztergomi önkormányzat említett döntése azt követően született meg, hogy a polgármesteri hivatal illetékesei és a gyár vezetősége már jóval a beruházás megkezdése előtt egyeztetéseket folytatott a beruházási terület felhasználásáról, illetve az engedélyeztetésről. Ezután a gyár be is nyújtotta az építési engedélykérelmét az önkormányzathoz, s a területet átadta a kivitelezőnek, ami után elkezdődtek a földmunkák, majd pedig az építkezés.

A Suzuki az említett egyeztetések után arra számított, hogy a földmunkák befejezéséig, illetve a felépítmény munkálatainak elkezdéséig megszületik az építési engedély, ami azonban váratott magára, miközben az építkezés folytatódott, végül pedig már nem is építési, hanem fennmaradási engedélyre "volt szüksége" az idő közben jórészt elkészült beruházásnak. Ezt meg is kapta a gyár az önkormányzattól, az említett 800 milliós bírsággal együtt.

A vállalatnak egyébként azért is volt sürgető a beruházás, mert lapinformációk szerint októberben kezdődik az új modell, a Swift próbagyártása, az autó belföldi értékesítése január-februárban kezdődik, a nemzetközi piacon pedig 2005 első negyedévében jelenik meg az új Swift. A Napi Gazdaság információi szerint jövőre 130-140 ezer autó készül az esztergomi gyárban, aminek kétharmada már az új modell lesz. A Suzuki valószínűsíthetően azért döntött az új modell kapcsán is a régi név mellett, mert a Swift egy jól bevezetett márkanév, hiszen az esztergomi üzemben 1992 óta gyártott modellből körülbelül 250 ezer fut a magyar utakon, Európában pedig több mint félmillió.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!