Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A svédek leállítják a privatizációt, Budapest nem

2008.12.16. 17:19
Miközben idehaza a mélybe zuhanó részvényárakat eredményezõ pénzpiaci világválság közepén a fõváros a Fõgázban levõ tulajdonrészének eladásán dolgozik, addig máshol a privatizáció lassítása, felfüggesztése mellett döntenek.

Svédország addig nem tervez eladni semmilyen állami részesedést, tulajdonrészt, amíg a tõkepiacok magukhoz nem térnek - jelentette be ma az északi állam pénzügyminisztere, Anders Borg a Reuters tudósítása szerint. A kormány ma olyan új gazdasági elõrejelzést tett közzé, amely azon alapszik, hogy az állam nem értékesít újabb eszközöket.

A bejelentés érdekességét az adja, hogy Svédország a kellõs közepén van a valaha volt legnagyobb privatizációs programjának. A korábban elfogadott magánosítási terv magában foglalja például az Absolut vodka gyártójának, a Vin & Sprit cégnek az értékesítését. A privatizációs programot egy ideig felfüggesztik a svédek, pedig a skandináv ország is gazdaságmentõ csomagot jelentett be nemrég.

Nem árt felidézni: Magyarországon a fõváros bõ másfél hónapja jelentette be - vagyis akkor, amikor a pénzpiaci krízis eddig a leginkább megrázta hazánkat -, hogy a Fõgázban levõ többségi tulajdonrészének eladását fontolgatja. Azóta a fõvárosi közgyûlés is rábólintott az 50 százalék plusz 1 szavazatot jelentõ pakkot értékesítésére.

Mint beszámoltunk róla, szakértõk szerint a fõvárosi tulajdonrész értékesítése a lehetõ legrosszabb idõben és feltételekkel történhet meg, két okból is. Az egyik a világszinten is nyomott részvényárak. A másik pedig az, hogy a hazai gázárszabályozás a hírek szerint elriasztotta nemcsak a kisebbségi tulajdonos német RWE-csoporthoz tartozó, és elõvásárlási joggal rendelkezõ RWE Gas International B.V.-t, hanem az RWE mellett másik lehetséges vásárlóként emlegetett, szintén német E.On-t is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!