András, Andor
-3 °C
3 °C

A börze zuhanással reagált a tragikus baleset hírére

2001.06.15. 11:46
Fél tizenkettőkor újra indult a kereskedés a Synergon papírjaival a Budapesti Értéktőzsdén. A börze hatalmas zuhanással reagált a tragikus baleset hírére: a papír árfolyama 14,7 százalékkal gyengült. A céget több elődjének egyesítésével 1997-ben alapította Gyurós Tibor, Szalóczy Zsolt és Czakó Ferenc. Ezután pénzügyi befektetők több alkalommal tőkét emeltek a társaságban, amely 1999 áprilisában - az új gazdaság reprezentánsai közül elsőként - tőzsdére ment. A vállalatot a baleset után Czakó Ferenc, az ügyvivői testület tagja irányítja.
Fél tizenkettőkor újra indult a kereskedés a Synergon papírjaival a Budapesti Értéktőzsdén. A börze hatalmas zuhanással reagált a tragikus baleset hírére: a papír árfolyama 14,7 százalékkal gyengült.

Kockázatossá vált a részvény

Az Index által megkérdezett elemzők szerint a tragédia jelentősen növeli a Synergon részvényvásárlással kapcsolatos kockázatot. Azt viszont pozitívumként értékelték, hogy a vállalatot jól ismerő Czakó Ferenc, s nem pedig egy "külső" szakember irányítja tovább a céget. A Buda-Cash Brókerház Rt. eddigi ajánlásában tartás szerepelt, rövid távon most azt ajánlják, hogy érdemes kismértékben csökkenteni a portfoliókban a Synergon-papírok arányát. Szintén az árfolyam csökkenésére számít a Német Befektetési Társaság Rt., bár elemzőjük szerint az ár olyan alacsony, hogy már eladni sem feltétlenül érdemes.

Czakó Ferenc elmondta: "Meggyőződésem, hogy a Synergon szervezeti ereje e tragikus pillanatban is biztosítja a napi működést. A Synergon vezetése és munkatársai irányításommal folyamatosan végzik munkájukat, és mindent megtesznek a társaság zavartalan működése érdekében".

A cég elődje 10 éve alakult

A Synergon története még az '90-es évek elejére nyúlik vissza, egyik elődjét az Optotrans Rt.-t 1990-ben alapították. 1996-ban ez a cég megvásárolta a Fibex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, és ugyanazon év decemberében egyesült a másik előddel, a Rolitron Informatikai Rt.-vel. Az 1997-ben alakult Synergon 95,8 százaléka akkor a három tulajdonos-menedzseré (Gyurós Tibor, Szalóczy Zsolt, Czakó Ferenc), a maradék 4,2 százalék pedig az alkalmazottaké volt.

Tőkeemelések

A társaság életében kulcsfontosságú volt az 1997 szeptemberi 5 millió dolláros zártkörű tőkeemelés, amikor a cég 18,2 százaléka az Advent International birtokába került, 7,8 százalék pedig a Hungarian Private Equity Fundot kezelő Equinox Kft.-ébe. A friss tőkéből előbb a szoftverfejlesztésben jeleskedő Integra Rt. felvásárlását finanszírozták 130 millió forintért, majd 1998 áprilisában megvették a tanácsadással és programozással foglalkozó Quality Consulting Kft.-t, 630 millióért.

Ezt újabb, 3 millió dolláros tőkeemelés követte, így a két pénzügyi befektető részesedése együtt 30 százalékra nőtt a cégben. Újabb friss tőkét, pontosan 5,8 milliárd forintot hozott a Synergon 1999. áprilisi részvénykibocsátása, ezek a papírok azóta is a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájába tartoznak.

Külföldi terjeszkedés

A jelenleg 700 forint körül ingadozó Synergon részvények csúcsa 4650 forint volt. A társaság 1999 decemberében eladta az Integra Rt.-t, s ezzel megszüntette saját szoftverfejlesztési tevékenységet. A Synergon tavaly külföldi terjeszkedésbe fogott: többségi részesedést szerzett a cseh Infinity a.s. és a horvát Span d.o.o. informatikai cégekben.

A Synergon idei első negyedéve 4,9 milliárd forintos árbevétellel és 296 millió forintos veszteséggel zárult.

A fekete folt

A cég részvényeinek 2000 tavasza tartó mélyrepülése mellett fekete folt a társaság életében az elhíresült fiktív számlázási ügy. Szalóczy Zsolt igazgatósági tagot ugyanis más cégek ellen fiktív számlázás miatt indult eljárás kapcsán tavaly októberben gyanúsítottként előzetes letartóztatásba helyezték.