Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Több a szabadság az EU-ban

2003.08.12. 09:37
A törvényben előírt minimális éves szabadság és az állami ünnepek napjainak száma 28 és 39 között változik az uniós tagországokban. Magyarországon 30 nap a minimum, de az életkorral párhuzamosan emelkedik. A tagországokban összesen mintegy 50 különféle állami ünnepnapot tartanak nyilván.
Az unión belül továbbra is jelentős eltérés mutatkozik a fizetett szabadságra való jogosultság mértékében - állapítja meg a Mercer Human Resource Consulting. A minimálisan kiadandó szabadnapok és az állami ünnepek száma uniós átlagban 34 nap, ami több a Magyarországon elérhetőnél.

A görögöknek jobb, mint a briteknek

Nagy-Britanniában és Hollandiában csak 28 pihenőnap jár egy heti öt napot dolgozó, tíz éve munkában álló alkalmazott számára. A görögök 37, az osztrákok 38, a finnek pedig 39 napot tölthetnek munkahelyükön kívül.

A törvényben minimálisan előírt éves szabadnapok száma 20 és 25 között változik az EU-ban. Magyarország - hat uniós országgal együtt - 20 napot ír elő, hét tagállam 25 napot biztosít. Csak érdekességként: a japán munkavállalóknak mindössze 18 szabadnapjuk van. Azokban az országokban, ahol a szabadságra való jogosultság mértéke alacsony, gyakori, hogy a munkaadók juttatásként adnak plusznapokat dolgozóiknak.

Van, ahol állami ünnepen sem jár a pihenőnap

Az uniószerte meglévő mintegy 50 állami ünnep közül több mint 30-ról csak egy vagy két tagállamban emlékeznek meg. Több országban ráadásul számos regionális ünnepet is tartalmaz a naptár. A Mercer szerint bár nehéz lehet a helyi vallásos és kulturális hagyományban gyökerező állami megemlékezési gyakorlatokat megváltoztatni, a társadalmak páneurópai integrációja nyomán megerősödhet a nyomás az egységesebb megközelítésre.

Egyelőre azonban nem egységesek az állami ünnepekhez kapcsolódó foglalkoztatási szabályok sem. Az uniós polgároknak általában joguk van a szabadsághoz ezeken az ünnepeken, Francia-, Svédország és Nagy-Britannia azonban kivételt jelent. A munkaadók ugyan többnyire ezekben az országokban is elengedik dolgozóikat a jeles napokon, de erre nem kötelesek. Azt is megtehetik, hogy a munkavállalóiknak csak éves szabadságuk terhére biztosítanak pihenőnapot.

Kötelező szabadság házasodásra

A munkáltatóknak több tagállamban is kötelességük, hogy különleges szabadságot adjanak dolgozóiknak azok házassága, vagy közeli hozzátartozójuk halála esetén. A nagyobb munkaadók kivételes körülmények között azonban általában akkor is elengedik alkalmazottaikat, ha erre jogszabály nem kötelezi őket - állapítja meg a Mercer.