Viola
-5 °C
-2 °C

Féléves fizetett rekreáció a közszolgáknak

2003.09.23. 08:41
Idén élhetnek először a magyar köztisztviselők a rekreációs - azaz a hathavi fizetett - szabadság lehetőségével. Az idei júliusi módosítás nyomán ugyanis már azok is megtehetik ezt, akik legalább húszéves közszolgálattal rendelkeznek, s egy évvel az öregségi nyugdíj korhatára előtt állnak, azaz 61 évesek.
Az intézményt - a köz érdekében végzett munka elismeréseként - a köztisztviselői törvény 2001. júliusi módosítása teremtette meg. A szabályozást az előző kormányzat fogadta el, a Medgyessy-kabinet pedig megtartotta, csupán finomított rajta, így fő szabályként tíz év közszolgálat után egybefüggő féléves szabadságra mehetnek a tisztviselők.

2011

h i r d e t é s
Mivel tavaly július óta ketyeg az óra, először 2011-ben lesznek erre jogosultak. A közigazgatásban dolgozókat erőteljesen igénybe veszi a stressz, így a regenerálódási folyamat egyik eszköze lehet a rekreációs szabadság - véli Lévai Zoltán, a munkaügyi tárca humánpolitikai főosztályvezetője. A hathavi pihenőn a köztisztviselőt minden illetménye és egyéb juttatása megilleti, ugyanakkor a rekreációs szabadság évében egyéb szabadságra már nem jogosult. (A köztisztviselőnek évente 25 munkanap alapszabadság, ezenfelül besorolásától függően pótszabadság jár.)

Kifizetik

Ha azonban a jogosultság utáni két éven belül nem veszi igénybe ezt a köztisztviselő, akkor azt a munkáltatónak ki kell fizetnie. A kormány szeptember 12-től hatályos rendelete szerint a közigazgatási szervezetek személyzeti vezetőinek harminc napon belül kell összeállítaniuk a rekreációs szabadság igénybevételére jogosultak névjegyzékét, majd a szervezet vezetőjének haladéktalanuk intézkednie kell a kiadás ütemezéséről. (A későbbiekben minden év október 31-ig kell az intézményeknek a jegyzéket összeállítani.) Az intézmény működőképességének fenntartása miatt a szervezet vezetője előrehozottan nyolc év közszolgálat után, illetve két éven belül utólagosan is kiadhatja a hathavi szabadságot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!