Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Prágában nyereségesebbek a szállodák, mint Pesten

2008.09.09. 16:17
A közép-kelet-európai szállodapiacon az egy szobára jutó befektetés az elmúlt három évben több mint 50 százalékkal 258 ezer euróra növekedett, miközben a hozam felére, 5,5-7 százalékra csökkent.

A régióban a magyar fővárosban jut a legkisebb, 51,8 eurós árbevétel egy szállodai szobára, míg Prágában 72,6, Bécsben pedig 91,80 euró a szobánkénti átlagos napi bevétel - mondta kedden sajtótájékoztatón Stewart Coggans a Cushman and Wakefield vezető ingatlan tanácsadója.

A közép-kelet-európai szállodapiacon az egy szobára jutó befektetés az elmúlt három évben több mint 50 százalékkal 258 ezer euróra növekedett, miközben a hozam felére, 5,5-7 százalékra csökkent. Budapesten a következő 3 évben 3200 új, négycsillagos szállodai szoba épül.

A Cushman and Wakefield fejlesztési tanácsadással, üzemeltető felkutatásával, továbbá a tranzakciók megszervezésével van jelen a szállodapiacon. Sasha Golubovics vezető tanácsadó arról számolt be, hogy a fejlesztők és a bankok 10 éve még alig értettek a szállodapiachoz, a kereskedelmi és az iroda épületek fejlesztésében voltak otthon. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott, vannak olyan bankok, amelyek külön csoportot szerveztek a szálloda finanszírozásra.

Jelenleg a szálloda finanszírozásra adott hitelek kamata 1,6-2,5 százalékkal haladja meg az Euribor-t. A hozamokat - a szálloda bérbeadása esetén - 6,5-9 százalékkal kalkulálják.

A régióban Prága és Budapest szállodapiaca "érettnek" minősül a szakértők szerint. Prága előnye, hogy több a külföldi vendég mint Budapesten, ráadásul a többet költő észak-amerikaiak és oroszok száma növekszik. Magyarország hátránya még, hogy a forint euróhoz mért árfolyama is csökkenti a szállodák árbevételét. A Cushman and Wakefield tanácsadói a magyar szállodapiac érdekességének nevezték, hogy azon megjelentek a hazai befektetők is, így például a Wing (korábban Wallis Ingatlan), valamint a Home-Center és az SCD.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!