Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Prágában nyereségesebbek a szállodák, mint Pesten

2008.09.09. 16:17
A közép-kelet-európai szállodapiacon az egy szobára jutó befektetés az elmúlt három évben több mint 50 százalékkal 258 ezer euróra növekedett, miközben a hozam felére, 5,5-7 százalékra csökkent.

A régióban a magyar fővárosban jut a legkisebb, 51,8 eurós árbevétel egy szállodai szobára, míg Prágában 72,6, Bécsben pedig 91,80 euró a szobánkénti átlagos napi bevétel - mondta kedden sajtótájékoztatón Stewart Coggans a Cushman and Wakefield vezető ingatlan tanácsadója.

A közép-kelet-európai szállodapiacon az egy szobára jutó befektetés az elmúlt három évben több mint 50 százalékkal 258 ezer euróra növekedett, miközben a hozam felére, 5,5-7 százalékra csökkent. Budapesten a következő 3 évben 3200 új, négycsillagos szállodai szoba épül.

A Cushman and Wakefield fejlesztési tanácsadással, üzemeltető felkutatásával, továbbá a tranzakciók megszervezésével van jelen a szállodapiacon. Sasha Golubovics vezető tanácsadó arról számolt be, hogy a fejlesztők és a bankok 10 éve még alig értettek a szállodapiachoz, a kereskedelmi és az iroda épületek fejlesztésében voltak otthon. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott, vannak olyan bankok, amelyek külön csoportot szerveztek a szálloda finanszírozásra.

Jelenleg a szálloda finanszírozásra adott hitelek kamata 1,6-2,5 százalékkal haladja meg az Euribor-t. A hozamokat - a szálloda bérbeadása esetén - 6,5-9 százalékkal kalkulálják.

A régióban Prága és Budapest szállodapiaca "érettnek" minősül a szakértők szerint. Prága előnye, hogy több a külföldi vendég mint Budapesten, ráadásul a többet költő észak-amerikaiak és oroszok száma növekszik. Magyarország hátránya még, hogy a forint euróhoz mért árfolyama is csökkenti a szállodák árbevételét. A Cushman and Wakefield tanácsadói a magyar szállodapiac érdekességének nevezték, hogy azon megjelentek a hazai befektetők is, így például a Wing (korábban Wallis Ingatlan), valamint a Home-Center és az SCD.