Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Széles szerint a PM tönkreteszi a cégeket

2004.01.13. 12:19
Széles Gábor Ikarus-vezér szerint a PM és az MNB tönkreteszik a cégeket, Varga Mihály pedig úgy véli, hogy a kormány nem támogatja a vállalkozásokat.
A Pénzügyminisztérium folyamatosan félretájékoztat, a jegybank pedig túl erősen tartotta a forintot - "együtt gondolkozik a nemzetközi bankokkal" -, s így tönkreteszik a cégeket - mondta Széles Gábor, az Ikarus Rt. elnöke a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének mai rendezvényén.

Varga Mihály fideszes ex-pénzügyminiszter állítása szerint a kormány nem támogatja a kis- és középvállalkozásokat, s a bérnövekedés üteme az elmúlt időszakban a közszférában nagyobb volt, mint a versenyszférában, ráadásul az előbbi területen túlfoglalkoztatottság van.

Széles mindemellett úgy vélekedett, nincs a gazdasági élet szereplőinek kellő befolyása a magyar gazdaságpolitikára, a kormány folyamatosan rossz prognózisokat készít, hiányoznak a társadalmi hatástanulmányok. Különösen aggasztónak tartja a fizetési mérleg és az eladósodottság problémáját. Az Ikarus-vezér a fizetési mérleggel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az amerikai gazdaság hasonló helyzetben van, mint a magyar, vagyis ott is túl nagy lett a deficit.