Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lopnak a fővárosban, lopnak vidéken

2007.09.03. 17:07
Eltűnt aknafedelek, ellopott rézvezetékek, megcsonkított szobrok, tönkretett vasúti jelzőberendezések, feldarabolt sínek – a színesfémtolvajok évente több százmillió forintos kárt okoznak. A színesfémek folyamatosan drágulnak, így egyre jobb üzlet ezek értékesítése. A törvény hiába egyre szigorúbb, színesfémes bandák még nem buktak le. A felvásárlás megszüntetése sem oldaná meg a problémát, csak a szabályosan működő piaci szereplőket nyírná ki.

Potenciális gyilkosok, rablók... eltulajdonítanak mindent, ami bronzból, vörös- vagy sárgarézből, alumíniumból készült – nem most, hanem lassan tíz éve, a parlament 1997. november 11-ei ülésnapján mondta ezt Zsigmond Attila MDNP-s képviselő. A helyzet nagyjából egy évtized alatt semmit nem változott. Erre utal, hogy Herényi Károly idén február 13-án, napirend előtt arról beszélt: "virágzik a színesfém-orgazdálkodás, lopnak a fővárosban, lopnak vidéken... lopják a rézkábeleket, a szeszfőzdék üstjét, a vasúti síneket, az alumínium tetőszerkezeteket, az ereszcsatornákat, a transzformátorokat az áramszolgáltató telepekről".

Három életnagyságú bronzszobor tűnt el idén a Gellért-hegyről

Állami monopólium?

A politikus idén júliusban már azt mondta, újra állami kézbe kellene adni színesfém-felvásárlást, ugyanis ez lehet az egyetlen módja annak, hogy ezen a területen rend legyen. A még radikálisabb vélemények szerint egyszerűen meg kellene szüntetni a színesfémhulladékok felvásárlását, mert csak így lehetne garantálni, hogy a színesfémtolvajok és a lopott holmit megvásárló, általában nem legálisan működő bűnbandák tevékenységét meg lehessen szüntetni.

Valóban szigorúbb szabályozások kellenek, ezek az ötletek azonban elfogadhatatlanok és megvalósíthatatlanok, vélekedik Horváth Ferenc, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete vas- és fémhulladék szakosztályának elnöke. "Nem tudom, mennyire működne jobban, nem hiszem, hogy ezzel meg lehetne szüntetni a problémát, különösen a nyitott határok esetében" – mondja a szakértő.

Szigorúbb szabályok kellenek

A szakma szerint szükség van a szigorúbb szabályozásokra, de a rendszernek piaci alapon kell működnie. Azt viszont érthetetlennek nevezik, hogy liberalizálták idén a hulladékkereskedelmet, ami korábban szigorúbb engedélyezéshez volt kötve. Így most komoly szakhatósági engedélyek nélkül bárki vásárolhat fémhulladékot, ráadásul nem is kell nyilvántartania, mikor, miből mennyit vásárolt és értékesített.

A szakmai szervezet a korábbi, szigorúbb szabályozás visszaállítását javasolja. Emellett Horváth Ferenc szerint kötelezővé kellene tenni, hogy akitől fémet vesznek át, az azonosítsa magát személyi igazolvánnyal, továbbá kötelező legyen nyilvántartani, kitől milyen árut vettek át. A szakértő elismeri, hogy ezen a ponton felmerülnek adatvédelmi aggályok, de komoly társadalmi károkat előz meg. Másrészt esélyt lát arra is, hogy a hazai szabályok szigorítása miatt a színesfémtolvajok külföldre viszik a zsákmányt.

Egy darabokban megkerült Kodály emlékmű

A fémhulladék felvásárlását azért sem szabadna megszüntetni a szakmai szervezet szerint, mert ennek komoly gazdasági jelentősége van. Évente 1,5 millió tonnányi vas- és színesfémhulladék keletkezik, ebből 200 ezer tonna körül van a színesfém mennyisége. A legális felvásárlási rendszerbe ebből tavaly 115-120 ezer tonna közötti mennyiség jutott vissza. Fontos gazdasági, ipari és környezeti érdek ennyi újrahasznosítható áru megfelelően szabályozott hasznosítása, mondja a szakember.

Talán buktak már le

A szigorúbb szabályozás mellett Horváth Ferenc a rendőrség hatékonyabb fellépését is fontosnak tartaná. "A világon mindenhol van színesfémlopás, de Nyugaton eredményesebben járnak el a bűnüldözők" – fogalmaz, hozzátéve: a vasúti őrséget is erősíteni kellene, néha ugyanis a fémekkel megrakott vagonokat is megdézsmálják. A problémát komplexen lehetne megoldani, ehhez a színesfémtolvajlás okait is meg kellene szüntetni. Ez megélhetési bűnözés, aminek a kiváltó okát, a szegénységet kellene felszámolni, mondta a szakértő.

Arra a kérdésre, volt-e már olyan hálózat – tolvajok és felvásárlók –, amelyet lebuktatott a rendőrség, Horváth Ferenc azt mondta, állítólag volt rá példa, de ő is csak hallott ilyen esetekről. Elsimerte ugyan, hogy a felvásárlók gyakran cinkosai az elkövetőknek, de megjegyezte: a tolvajok egyre több energiát fordítanak arra, hogy az ellopott dolgokat, például KRESZ-táblákat olyan apróra darabolják, hogy azt a színesfémesek se ismerhessék fel.

A minisztérium hallgat

Szerettük volna megtudni a hulladékkereskedelem szabályozásáért felelős gazdasági és közlekedési tárca álláspontját is. A sajtóosztályról azonban egész napos várakozásunk ellenére nem kaptunk választ arra, hogy tervezik-e a hatályos szabályozás megváltoztatását, vagy milyen egyéb lépésekre készülnek a színesfémtolvajlások visszaszorítására. Az Országos Rendőr-főkapitányságon viszont kedden reggel munkaértekezletet tartanak az elmúlt időszakban megszaporodott színesfémlopásokról, és a tolvajok elleni eredményesebb fellépésről.