Eleonóra
-1 °C
2 °C

Vizsgálat a Szerencsejáték Felügyeletnél

2005.04.18. 08:21
Vizsgálatot indított a Szerencsejáték Felügyeletnél a Pénzügyminisztérium, írja a Népszabadság. A tárca kérdése, hogy pazarlóan gazdálkodik-e a hatóság, és valóban különbséget tesz-e a szerencsejáték-szervezők között.

A Népszabadság információi szerint két fő irányban vizsgálódik a Pénzügyminisztérium. Egyfelől azt ellenőrzi, hogy a Szerencsejáték Felügyelet (SZF) mire költi a neki folyósított költségvetési forrásokat, ugyanis a tárca az utóbbi időben több jelzést is kapott arról, hogy a SZF pazarolja a pénzt.

Három alkalomra harmincmilliót

Egyik ilyen ügy az SZF a főváros V. kerületi önkormányzatával, illetve az Aranytíz Ifjúsági Centrummal kötött harmincmillió forintos megállapodásával kapcsolatos. A harmincmillió forintot arra költené a felügyelet, hogy évente háromszor rendezvényt tarthasson az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanban. A pénzügyi tárca azért is tartja kifogásolhatónak ezt az eljárást, mert a hazai szerencsejáték-piac törvényes működése felett őrködő hatóságnak Parádon már van egy saját továbbképző központja, írja a Népszabadság.

A lap értesülései szerint a minisztériumi vizsgálat arra is kiterjed, hogy a felügyelet valóban részrehajlóan bírálja-e el az egyes vállalkozások engedélykérelmét.

Részrehajló?

A nyerőgépeket üzemeltető cégek számára kötelező a hatósággal engedélyeztetni mind a játéktermet, mind az automatákat, ráadásul utóbbiak engedélyét évente meg kell újíttatni, valamint - szintén évente - a működtető vállalkozásnak igazolnia kell, hogy a jogszabályokban leírtaknak megfelelően működik. Az ellenőriztetési procedúra nem olcsó mulatság, fogalmaz a Népszabadság, ám a felügyelet jóváhagyása nélkül játékterem, és gép sem működhet.

A lap szerint a piaci szereplők amiatt háborognak, hogy vannak olyan cégek, amelyek milliós tartozás mellett is megkapják az engedélyt, viszont vannak, amelyeket a felügyelet ok nélkül elutasít. Utóbbiak közül többen is pert nyertek, a SZF-et eddig negyvenmillió forint kártérítés fizetésére kötelezte a bíróság, írja a Népszabadság.

Az elnöké a felelősség?

A Népszabadság szerint az elmúlt években egyébként is több, a felügyelet gazdálkodási és engedélyezési gyakorlatát kifogásoló bejelentés érkezett különböző államigazgatási szervekhez. Ezek közül több is felveti az elnök Sibinger Márta felelősségét, írja a lap.