Piroska
-2 °C
5 °C

Szegény a magyar lakosság

2005.04.08. 09:41
Az Ecostat felmérése szerint a lakosság közel kétharmada közepesnek ítéli anyagi helyzetét, miközben a családok 17 százaléka tartalékait éli fel.
A magyarországi háztartások anyagi helyzete, pénzügyi viszonyai valamelyest javultak az idei első negyedévben, ezt jelzi, hogy az Ecostat lakossági bizalmi index részmutatóinak többsége kismértékben emelkedett. Idén az első negyedévben a lakosság konjunktúraindexe 42,3 százalék, egy százalékponttal kedvezőbb volt az előző negyedévinél.

Optimisták

A lakosság az ország gazdasági helyzetében nem vár jelentős változást, a megkérdezettek összességében a feltételek fokozatos javulásával számolnak. Míg a foglalkoztatásban, a munkanélküliek arányában a háztartások nem várnak érdemi javulást, addig az árnövekedés ütemének mérséklődését egyre többen vélelmezik.

A háztartások 58 százaléka értékeli anyagi helyzetét közepesnek, egyötödük rossznak, s további 5 százalék nagyon rossznak; 16 százalék viszont jónak ítéli helyzetét, nagyon jónak mindössze 1 százalékuk.

A kutatók szerint aggasztóan magas, 22 százalék azoknak a háztartásoknak az aránya, amelyek helyzetüket folytonos lecsúszásként élik meg, anyagi helyzetük rosszabbra fordulását tartósnak ítélik. A családok közepesnek minősített anyagi helyzetére jellemző, hogy többségük most sem tud megtakarítani.

A háztartások közel fele állítja, hogy éppen csak megél jövedelméből. Minimális mértékű megtakarításra 25 százalékuknak nyílik lehetősége, míg jelentős megtakarítási potenciál mindössze 2 százalékra jellemző. A családok 17 százaléka tartalékait éli fel, és további 6 százalékuk fokozatosan eladósodik.