Gusztáv
-4 °C
1 °C

A választások után jön a szigor

2006.02.27. 09:13
A magyar gazdaság növekedése idén 2005-höz hasonlóan alakul - véli legújabb, az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében a GKI Gazdaságkutató Rt. Az elemzés szerint a második félévben államháztartási kiigazítás kezdődik, ami megalapozhatja a kamatcsökkentés folytatását. Adóemelést nem prognosztizálnak.
Folytatódik idén az infláció további csökkenése az Erste és a GKI közös előrejelzése alapján - írja a Napi Gazdaság. A lapban ismertetett elemzés szerint a reálkeresetek ennek is köszönhetően gyorsan emelkednek, míg a foglalkoztatás érdemben továbbra sem változik. A választások után költségvetési reformok és kiigazítás várható, amely megalapozza a kamatok további mérséklését is.

Az elemzők a kiigazításokkal párhuzamosan nem említik ugyanakkor az adóemelés lehetőségét. A korábban az Indexnek nyilatkozó piaci elemzők és kutatók szintén reális lehetőségként említették, hogy megszorítások jönnek a választások után, de szinte valamennyien úgy érezték, hogy ennek része lesz az adóemelés - például a 15 százaléks áfakulcs megszüntetése - is.

Az Erste és a GKI felmérésben részt vevő kutatók szerint a GDP 2005-ben és 2006-ban egyaránt 4,2 százalékkal emelkedik - írja a Napi. Kiemelkedő marad az építőipar teljesítménye. Tavaly az export és az import is lassabban emelkedett, mint 2004-ben, az export lendülete azonban kevésbé csökkent, így a külkereskedelmi hiány több mint 1 milliárd euróval mérséklődött. Idén az export és az import párhuzamos fejlődése valószínű.

A foglalkoztatás 2005-ben lényegében nem változott, a versenyszektorban kissé emelkedett, a költségvetési szférában csökkent - olvasható az elemzésben. A munkanélküliség egy százalékponttal nőtt, és a szakértők szerint idén sem várható jelentős csökkenése.

A következő hónapokban az áfacsökkenés fokozatos érvényesülésének hatására érezhetően 2 százalék alá mehet a fogyasztói árindex. A második félév során azonban - a világpiaci ármozgásokat tükrözve - egyes energiahordozók és más állami/önkormányzati közszolgáltatások ára várhatóan emelkedik; továbbra is árcsökkenés lesz viszont a ruházati cikkek és tartós fogyasztási cikkek piacán.

Az év egészében - a költségvetési reformok és kiigazítás mértékétől és időzítésétől függően - 2-2,5 százalékos, az év végén 3 százalék körüli infláció várható.