Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Tízmilliárd száll el feleslegesen

2007.05.29. 07:56
Április 10. óta érkeznek a pályázatok a gazdasági tárca lakossági energiatakarékossági programjára. Összesen 2,6 milliárd forint állami támogatás osztható fel alapvetően két fő célra: az épületek hőveszteség-csökkentésére, illetve a lakosság megújulóenergiahordozó-felhasználásának növelésére.

A program hét éve alatt 15-20 milliárd forint vissza nem térítendő állami pénz költhető el az energiatakarékossági program lakossági részére, amelyhez éves szinten 16 milliárd, összesen pedig 100 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitel társul. A pénzt a Magyar Fejlesztési Bank kínálja.

A kormány tavasszal döntött arról, hogy a következő hét évben összesen mintegy 120 milliárd forintot kell energiatakarékossági célra befektetni. A pályázatokat az Energia Központ Kht. kezeli.

Az idei program szerint az előző évekétől eltérő szerkezetben lehet pénzhez jutni a fenti célokra: a felhasználható összegen belül kisebb az állami támogatás aránya, és nagyobb a kedvezményes hitelé. Vélhetőleg ez áll a mögött, hogy miközben tavaly néhány nap alatt kifogyott a keret, az idén lassabban érkeznek az igénylések. Hiába vehető igénybe 6,5 százalékos kamatú hitel, ha vonzóbb a vissza nem térítendő támogatás. Holott nemcsak szükséges költeni a hazai lakások hőveszteségének csökkentésére, illetve a lakosság megújulóenergia-felhasználásának növelésére, de ez ésszerű is, hiszen számos gazdaságos, gyorsan megtérülő megoldást is kínál a piac.

Magyarország a rosszul szigetelt házak országa: az épületek a GKM adatai szerint az ötven évvel ezelőtti műszaki színvonalat képviselik. Évente több tízmilliárd forintot költünk feleslegesen fűtésre, holott hatásosabb szigeteléssel, korszerűbb nyílászárókkal harmadával-negyedével is csökkenthetjük a fűtésszámlát. Ahhoz, hogy egy Celsius-fokkal melegebb legyen, 6 százalék többlet-hőenergia kell. Ha a 24 fok helyett 20 fokra fűtenénk fel épületeinket, 24 százalékos energiamegtakarítást érhetnénk el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!