Piroska
-2 °C
5 °C

Évközi szigorítás is jöhet

2004.08.09. 08:15
Kapcsolódó cikkek (1)
Nem vár a cselekvéssel az év végéig a PM, ha év közben az államháztartási hiány megugrását tapasztalja.
A Pénzügyminisztérium három csoportot alakít ki a tárcáktól beérkezett támogatásigénylésekből, tudta meg a Napi Gazdaság. A 2005-ös költségvetés tervezésekor ugyanis összevonták az eddigi fejezeti kezelésű előirányzatokat, amelyekre a minisztériumoknak augusztus 2-ig kellett pályázniuk. A tárca nem állít fel prioritási sorrendet az igényléseknél, így a döntést a kormány gazdasági és a társadalompolitikai kabinetjében hozzák meg.

Lehet pályázni

Az első csoportba azok a területek tartoznak, amelyeket az új rendszerben sem fenyeget forráshiány: a korábbi szerződéses kötelezettségek, a nemzetközi tagdíjak vagy az egyházak támogatása esetében biztosra vehető költségek fedezése. A második csoportot az a mintegy kéttucatnyi kiemelt ügy jelenti, amelyekre a kormány mindenképpen áldozni kíván, és amelyekről egyedi döntést hoz majd. Idetartoznak például az autópálya-építések, a nagyobb beruházások, és velük a előirányzatok összesített forrásának döntő része. A 2004-es költségvetési törvényben például 666 fejezeti kezelésű előirányzat található, többségük azonban csak néhány tíz milliós tétel. Ezek jelentik a harmadik csoportot, amelyek a legnagyobb valószínűséggel a nulla bázisú tervezésre való részleges áttérés vesztesei lesznek. Vélhetően itt valósul meg az előirányzatokat érintő kétszázmilliárd forintos kiadáscsökkentés jelentős része.

A tárcák pályázatait érdemben e héttől vizsgálják, így még nem állapítható meg az igénylések összege. A PM javasolta a minisztériumoknak, hogy közösen is igényeljenek pénzt a programokra, erre már a múlt héten beérkezett anyagok között is számos példa akadt. A PM maga is adott be önmagának pályázatot egy partnerintézménnyel: a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával közös fejlesztési program gesztori szerepét a tárca magára vállalná.

Azonnal lépnek

A pénzügyi tárca nem hagyja, hogy jelentősen meghaladja az államháztartási hiány a célként kitűzött 4,6 százalékos GDP-arányos szintet, jelentette ki Draskovics Tibor miniszter. Ha év közben tapasztalják a deficit megugrását a tervezetthez képest, akkor nem várnak év végéig, hanem azonnal lépnek. Erre többféle lehetőséget is lát a tárca: elképzelhető a látványos kiadáscsökkentési akciók mellett olyan hatékony likviditásmenedzselés, amely féken tartja a költségvetési tartalék felhasználását és visszatartja az el nem költött kereteket. A kormányban nincs jele a konvergenciaprogramtól való eltérési szándéknak, így nem is tervezi lemondását, mondta Draskovics. Véleménye szerint az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt a monetáris politika mozgástere, mivel a forint árfolyama erős és a fiskális politika kiszámítható. Draskovics szerint a jegybank is elismeri, hogy a kormány mintegy 1,5 százalékkal csökkentette az államháztartás hiányát egy év alatt.

A PM az elsődleges költségvetési egyenlegre koncentrál, mivel az ezen felüli tételeket nem képes befolyásolni. A tervek szerint jövőre csökkennek a legfelső szja-kulcs szerint adózók adókedvezményei, ez azonban nem vonatkozik a lakás- és családtámogatásokra. Emellett általános jelleggel bevezetnének egy nominális adókedvezmény-igénybevételi összeghatárt, amelynek értéke százezer forint lehet. A családi adókedvezmények esetében hosszabb távon a családi pótlékká történő átalakítást részesítené előnyben Draskovics. Bár a közalkalmazotti béremelésnek mintegy háromnegyedét állja a büdzsé, az elbocsátásokkal járó végkielégítésekre központi alapot hoznak létre.