Auguszta
-4 °C
2 °C

Hétfőig még büntetlenül bevallhatunk

2006.05.19. 10:10
Idén két nappal nőtt az szja-bevallások benyújtására fordítható idő, mivel a május 20-i határidőre hétvégére (szombatra) esik, május 22-ig adható postára a bevallás és fizethető be az esetleges adótartozás. Ugyaneddig kell elkészíteni a munkáltatói és az adóhatósági adómegállapítást. Májusban társasági adót is fizetni kell.

Hétfő éjfélig készíthetik el, és adhatják postára személyi jövedelemadóbevallásukat azok, akik nem egyéni vállalkozók vagy magánszemélyként nem kötelezett áfafizetésre. Utóbbiaknak február 15-ig kellett bevallaniuk az adót. Aki a határidőt elmulasztja, akkor az év végéig még a "normál", 0553-as számú bevallási nyomtatványon pótolhatja a hibát.

Az szja-bevallás postára adásával egyidejűleg meg kell fizetni az esetleges adótartozást is, ezt el lehet intézni átutalással, valamint a bevallási csomagban szereplő csekken is. Ha valakinek visszajár a levont adóelőlegből, akkor a postára adástól számított 33-35 nap múlva számíthat a pénzére, az APEH ugyanis a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül fizet - bár a visszaigénylésre jogosultak többsége vélhetően már korábban bevallott.

Aakik már tavaly is internetes programmal készítették a bevallásukat, az APEH-től a tavasszal megkapott bevallási csomagban csak csekket, egy rövid tájékoztatót az ötéves adóprogramról, borítékokat és egy feladóvevényt találtak, a nyomtatványt és a kitöltési tájékoztatót idén is a netről kell(ett) letölteniük (ha ez nem sikerült, akkor elvileg bármelyi APEH-kirendeltségen kérhettek komplex csomagot). A bevallási csomagban lévő borítékban - de csak abban - május 22-e éjfélig az adóbevallás ingyen postára adható.

Lehet elektronikusan is

Az adóbevallást nemcsak postán, hanem a - kellően elszántak - elektronikus úton, a kormányzati portálról elérhető Ügyfélkapun keresztül is benyújthatják. Annak azonban, akinek jelenleg még nincs regisztrációja, idén valószínűleg már marad a postai út, az ügyfélkapus regisztráció ugyanis - márciusi tesztünk eredményei szerint - nem könnyíti meg a bevallás elkészítésébe belefáradt adózók életét.

Nem lennénk Magyarországon, ha nem létezne félmegoldás, a félelektronikus bevallás is. Az APEH honlapjáról letölthető szoftverrel el lehet készíteni, majd kinyomtatva postán el lehet küldeni a bevallást. Februári tesztünk alapján azonban ez a félig e-adózás is kockázatos kaland a szoftverben lévő számolási buktatók és logikátlanságok miatt.

Bírság, pótlék a későknek

Ha valaki a bevallás benyújtásáig nem fizeti meg az adót, akkor később késedelmi pótlékot is követelhet tőle az APEH. Ezt a jegybanki alapkamat kétszerese alapján, napra lebontva számolja ki az adóhivatal. Azok viszont, akik túl sok adóelőleget fizettek be - vagy vont le tőlük a kifizető -, nem a bevallás benyújtásakor azonnal kapják vissza a pénzüket.

Azok is komoly bírságra készülhetnek fel, akik nem adják be időben a bevallást, az szja-bevallással késlekedők még akkor is mulasztási bírságra számíthatnak - aminek összege akár százezer forint is lehet -, ha az adóhivatal figyelmeztetése előtt adják postára a bevallást.

Áfa: szintén két nap haladék

Természetesen nemcsak az szja bevallásának és befizetésének a határideje változott május 20-ról 22-re, hanem más adókötelezettségek teljesítéséé is. Így egyebek mellett hétfő lett az áfa bevallásának és befizetésének a határideje a havi áfabevallók számára.

Ebben a hónapban még egy fontos adózási határidő van: május 31-ig kell megfizetniük a társasági adót - és lehet visszaigényelni a befizetett előlegekből esetlegesen visszajáró pénzt - azoknak a vállalkozásoknak, amelyek üzleti éve a naptári évvel egybeesik. A naptáritól eltérő üzleti év esetén az adóév utolsó napját követő 150. napig kell teljesíteni ezeket a bevallási és fizetési kötelezettségeket.