Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ősztől többet adózunk

2006.07.04. 08:43
Az országgyűlés hétfőn éjjel fogadta el a megszigorítási csomaghoz kapcsolódó adótörvény-módosításokat. A magánszemélyek és a vállalkozások többet fognak adózni, a banki különadó azonban negyedére csökkent. Nő az áfa, nem tűnik el az iparűzési adó és az eho, nem csökkennek a tb-járulékok.

Az adócsomaghoz benyújtott közel 150, a kormány által támogatott és a képviselők által nagy valószínűséggel jóváhagyott módosító indítvány közül minden negyedik korrigálja a személyi jövedelemadóról szóló törvényt. A számos pontosító beadvány mellett találunk néhány érdemi javaslatot is- - írja a Világgazdaság.

A lap emlékeztet arra, hogy szeptembertől 20 százalékos elvonás terheli a kamatnak és a tőzsdei árfolyamnyereségnek minősülő jövedelmeket. A salátatörvény beterjesztése óta eltelt három hétben eldőlt például, hogy a befektetési jegyek és hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok tőzsdei átruházása esetén is kamatjövedelem keletkezik.

Kevesebb és nehezebben igénybe vehető kedvezmény

Lényegesen szűkül az szja-kedvezmények köre, és egyúttal szigorodik az igénybevételi lehetőség. Januártól búcsút mondhatunk a Sulinet-, a szellemi tevékenység és a felnőttképzés után járó adókedvezménynek, ráadásul ugyanez a sors vár a lakáshitel-törlesztéshez kapcsolódó könnyítésre. Igaz, utóbbi esetében aki az idén év végéig jogosultságot szerez, az még élhet a kedvezménnyel.

A megmaradó többi támogatás – a családi kedvezmény kivételével – bekerül a korlátos körbe: évente összesen 100 ezer forinttal csökkenthető a befizetendő adó, sőt az alkalmazhatósági jövedelemhatár hatról 3,4 millió forintra zsugorodik. A mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelemnél azonban marad a hatmilliós határ.

A VG szerint a büdzsére nézve marginális hatású, a szakszervezeteknek szánt gesztusértékű intézkedés, hogy ezentúl adómentes üdülési csekket a szakszervezet tagjának, a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozónak és nyugdíjas tagjának is lehet adni. Ugyanez vonatkozik az évente három alkalommal adható csekély értékű ajándékra – ezt a szakképző-iskolai és a kötelező szakmai gyakorlaton levő tanulónak is lehet adni.

Tovább drágul a munka

Szintén a magánszemélyeket érinti – és a regionális versenytársainknál amúgy is magasabb élőmunkaterheket tovább növeli – az a lépés, hogy ősztől a munkavállalói egészségbiztosítási járulékot négyről hatra, majd januártól hét százalékra srófolják, emellett pedig a munkavállalói járulék is fél százalékponttal magasabb lesz a mostani egy százaléknál.

Szolidaritási és házipénztári különadók

Nemcsak a magánszemélyek, a vállalkozások adóterhei is emelkednek, részben ősztől, részben jövő januártól. Szeptember elsejétől jön a szolidaritási adónak keresztelt, az államháztartás egyensúlyát javító különadó.

Ennek mértéke a társas vállalkozások számára az eredmény négy százaléka, míg az egyéni vállalkozók a vállalkozói bevételek vállalkozói költségekkel csökkentett része, illetve átalányadózás esetén az átalányadó-alap után fizetnek négy százalékot. A magánszemélyeknek is kell majd, szintén négy százalékos szolidaritási adót fizetniük, de csak jövő januártól, és csak az éves összevont jövedelem járulékplafon fölöti része után.

A vállalatokat terheli az új, minimálisan fizetendő társasági adó, az úgynevezett elvárt adó is. Ennek az elvonásnak az alapját az eladott áruk beszerzési értékével és a külföldi telephelynek betudható bevétellel csökkentett összes bevétel két százaléka képezi - feltéve, hogy a társaságiadó alapja egyébként nem éri el ezt a szintet.

Ugyancsak jön január elsejétől a házipénztár adója, amely az eredeti tervekkel szemben a hitelintézeteket és a pénzügyi vállalkozásokat mégsem érinti. A 20 százalékos adót a napi záróegyenleg bizonyos szintje fölött kell megfizetni, ám az éves összbevétel 0,8 százaléka, minimum 300 ezer forint adómentes marad.

Kisebb bankadó

A hitelintézetek egy része más szempontból is kedvezményezettjei voltak az utolsó pillanatokban eldöntött módosításoknak. A parlamenti többség ugyanis megszavazta az állami kamattámogatások után fizetendő hitelintézeti különadó járadékkulcsának 20-ról 5 százalékra csökkentését - írja a Napi. A korábbi javaslattal szemben, amely a jelzálogbankokra rótt volna jelentős terhet, végül az állami kamattámogatásból közvetlenül hasznot húzó bankokat adóztatják, vagyis azokat, amelyek a hitelt folyósítják.

Az ilyen jellegű hitelek kamat- és kamatjellegű bevételeinek öt százaléka lesz az adó az elfogadott módosítás szerint. A módosítás révén az FHB-ra kevesebb pluszteher jut, mint a korábbi változatban, miközben az OTP fizetési kötelezettsége nem csökken jelentősen. A módosítás alapján a bankadóból 25 milliárd, míg a házipénztár-adóból legfeljebb 5 milliárd forintra számíthat a kormány, miközben az Új Egyensúly programjának három héttel ezelőtti meghirdetésekor ezekre még 50, illetve 10 milliárd forintos célokat tűztek ki.

Ipa, eho - mégis maradnak

Az új adók bevezetése mellett két régi adót a korábbi ígéretek ellenére mégsem töröl el a kormány. Az iparűzési adó az eredeti tervek szerint 2007 végéig maradt volna meg, ám úgy tűnik, 2008-tól is terhelikl ezzel a vállalkozásokat, amelyek közül több ezután minden bizonnyal mégis az Európai Bíróságtól kéri ennek - az olasz IRAP-hoz hasonlóan - uniós joggal ellentétessé nyilvánítását.

Szintén megmarad a tételes egészségügyi hozzájárulás, az eho is. Ennek összege jelenleg havi 1950 forint, amelyet novembertől töröltek volna el. A jövő januárra ígért, 3 százalékpontos munkáltatói tébéjárulék-csökkentést szintén sztornózta a kormány és a parlament, amely a 15 százalékos áfa kulcsát 20 százalékra emelte.