Zsófia
17 °C
21 °C

Alaposan belekötöttek a tokajikba

2008.12.09. 21:40
A tokaji borok megjelölését, minőségét, egészségre való hatását és a földrajzi származás feltüntetését vizsgálták a szlovák élelmiszeripari ellenőrök, és rengeteg hiányosságot találtak.

Különféle hiányosságokat észlelt a magyar tokaji boroknál a szlovák élelmiszeripari ellenőrzés. A szlovák mezőgazdasági tárca megbízásából október 15. és november 7. között lezajlott ellenőrzéskor az ellenőrök elsősorban a tokaji borok megjelölését, minőségét, egészségre való hatását és a földrajzi származás feltüntetését vizsgálták, közölte kedden Katarína Belická, a szlovák földművelődésügyi miniszter szóvivője.

Az ellenőrzés kimutatta, hogy a szlovákiai üzlethálózatban a leginkább az alacsonyabb árkategóriájú magyar tokaji borok vannak képviselve, mint a száraz és az édes szamorodni, illetve a három puttonyos tokaji. A Tokaji Furmint, Tokaji Hárslevelű, a Tokaji Sárga Muskotály néven árusított borfajtákat a gyártók a tokaji régióból származó minőségi bornak minősítik. Miután a címkén szerepel a Tokaji megnevezés, a fogyasztó ezeket a borokat a tokaji borokkal hozza összefüggésbe. Ezeket azonban nem lehet tokaji borfajtának minősíteni, ha nem felelnek meg a szabványos technológiai és szenzorikus követelményeknek. Az ilyen nevű boroknak adott technológiával kell készülniük, rendelkezniük kell az állami ellenőrző hivatal besorolásával és a megfelelő állami ellenőrző számmal.

A szlovák élelmiszerellenőrző hivatal összesen 32 tokaji bormintát vizsgált meg, s ebből 15 minta szerintük nem felelt meg a hatályos előírásoknak. Hiányos volt a borok megjelölése, a szenzorikus és az analitikus jellegzetességek. A szlovák hivatal szerint a vizsgált borok 88 százalékánál találtak ezen a téren hiányosságokat.

A magasabb árkategóriájú magyarországi tokaji borok, mint a száraz és édes tokaji szamorodni, valamint a tokaji puttonyos boroknál a 15 mintából kilenc nem felelt meg a követelményeknek. A hiányosságok szintén a jelölést és a szenzorikus jeleket érintették. Itt a borok 60 százalékánál észleltek ezen a téren hiányosságokat.

Az ellenőrzés eredményéről a szlovák földművelődésügyi tárca hivatalos levélben tájékoztatja a magyar mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumot. Elvárja, hogy a magyar fél foglaljon állást az észlelt hiányosságokkal kapcsolatban és értesítse Pozsonyt azokról a lépésekről, amelyeket a Tokaji márkát megkárosító hiányosságok megszüntetése érdekében tett, áll a szóvivő közleményében.