Auguszta
-3 °C
2 °C

Első lépések a százból

2005.04.28. 08:36
Az összesen 410 milliárd forint értékben elindított Sikeres Magyarországért hitelprogram az első eleme a száz lépés politikájának, amelyet a kormány szerdai ülésén hagyott jóvá - írta meg a Világgazdaság. A miniszterelnök várhatóan hétfőn, a parlamentben napirend előtti felszólalásában sorol fel szakpolitikai döntéseket.
Szerdán Veres János pénzügyminiszter és Kóka János gazdasági miniszter együtt jelentették be, hogy a kormány döntött a Sikeres Magyarországért hitelprogramokról - írta meg a Világgazdaság. A miniszterelnök által meghirdetett száz lépés politikájának első eleme a 410 milliárdos hitelprogram.

Követelmények

A kedvezményben résztvevő vállalatoknak komoly követelményeknek kell megfelelniük. Nem jelentkezhet az a cég, amelyik kötelezettségét a munkaerő-piaci alappal szemben határidőre nem teljesítette, vagy hat hónapon belül csoportos létszámleépítést végzett. Azok a cégek, amelyek megfelelnek az elvárásoknak részesülhetnek a munkaügyi minisztérium 800 milliós foglalkoztatásbővítésre szánt keretéből.

A Világgazdaság beszámolója szerint a hitelösszeg legnagyobb részét, 310 milliárd forintot a vállalkozások fejlesztésére szánják. Ebből 165 milliárd már működő hitelprogramokra megy el, az új forrás 145 milliárd forint. Hatvanmilliárd menne az önkormányzatokhoz, az agrárium 40 milliárdot kapna.

A vállalkozások fejlesztésére szánt új forrásokból elsősorban innovációra, munkahelyteremtésre, hazai pályázatok társfinanszírozására, filmgyártáshoz kapcsolódó beruházásokra költenének Hosszú futamidő, alacsony kamat, jelentős garanciális feltételek, árfolyamkockázat nélküli, euró alapú – ezek lesznek a gazdasági miniszter szerint a hitel főbb jellemzői. A hitelprogram a költségvetést nem érinti, a kormány garanciát vállal, ami akár 900 milliárd forintra is bővíthető lenne.