Anita, Kármen
11 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Megvette a Spar a Billa szupermarketláncot

2002.10.31. 10:23
Megkapta a versenyhivatali engedélyt a Spar, hogy felvásárolja a konkurens Billa szupermarketláncot - tudta meg az Index. Az eladó, a német REWE így már csak az olcsó boltok kategóriájában versenyez a pszichedelikus tetőcserepeiről ismert Penny Marketekkel. A felvásárlás miatt egyetlen embert sem bocsátanak el - nyilatkozta a Spar Magyarország cégvezetője.
Bár a német REWE-csoport a világ egyik legnagyobb élelmiszerkereskedelmi lánca, Magyarországon mégsem jött be nekik így most eladják 14 szupermarketből álló, Billa nevű láncukat az osztrák Sparnak.

Ausztriában arattak

A REWE korábban nagy svunggal lenyelte Ausztriát: övék a Merkur, az Emma és a Mondo láncok mellett a Billa (amelyet 1996-ban vettek meg 263 milliárd forintnak megfelelő schillingért az egykori bárzongoristától, Karl Wlaschektól, aki ezzel a második leggazdagabb osztrák lett), valamint a Julius Meinl, amelyet 1999-ben szereztek meg. A patinás üzlethálózat bekebelezésekor piaci részesedésük meghaladta volna az 50 százalékot, ezért az európai versenyhatóságok kötelezték, hogy 77 boltot adjon el.

Nálunk eladtak

Magyarországon már nem vásárolták fel a piacot, sőt. 1999 végén a Meinl-láncot - és vele együtt a Jééé diszkontokat, valamint az Alfa Kereskedelmi Rt.-t - 43,7 milliárd forintért megvette a belga Delhaize-csoport.

A Billa a szupermarketek rettentő hangzású "prémium kategóriájában" akart volna vitézkedni, ám a magyar nyelv megerőszakolása ezúttal nem maradt büntetés nélkül.

Kis halat kaptak be

A vevő az a Spar, amely az elnök-ügyvezető Nemes Tibor szerint 6 százalékos piaci részesedéssel bír. (A HVG toplistája szerint a Spar Magyarország Kft. forgalma 2001-ben 94,8 milliárd forint volt, ami a legnagyobb árbevételű cégek között a 34-dik helyre volt jó, az egy évvel korábbi 29-dik hely után. Nemes 100 milliárdos forgalmat említett. A Billa boltok tavalyi árbevételét Nemes kérdésünkre 10 milliárd forint körüli összegre tette, így a felvásárlás után a cégvezető becslése szerint a piac 6,6 százaléka lesz az övék. A HVG említett rangsorában a Meinl-utód Csemege-Match Rt. nagy zuhanással a 46-dik helyre esett vissza, a konkurensek közül 42-dik a Plus és 11-dik a Tesco.)

Nemes: nem lesznek elbocsátások

A Spar e héten megkapta a Versenyhivatal beleegyezését és a tervel szerint legfeljebb 30 nap múlva átveszi 12 egykori Billa bolt tulajdonjogát, valamint 2 áruház bérleti jogát. Az átadás-átvétel után néhány napos átalakítás következik, majd felteszik a Spar-emlémát és megnyitnak a boltok - tudtuk meg Nemes Tibortól. Az elnök-ügyvezető kérdésünkre hozzátette, hogy a Billa boltok összes alkalmazottját átveszik, így senki sem kerül utcára a tulajdonosváltás miatt.

Az ügyben szerettük volna megszólaltatni a Billa képviselőit is, de ők elzárkóztak a nyilatkozattól.