Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvette a Spar a Billa szupermarketláncot

2002.10.31. 10:23
Megkapta a versenyhivatali engedélyt a Spar, hogy felvásárolja a konkurens Billa szupermarketláncot - tudta meg az Index. Az eladó, a német REWE így már csak az olcsó boltok kategóriájában versenyez a pszichedelikus tetőcserepeiről ismert Penny Marketekkel. A felvásárlás miatt egyetlen embert sem bocsátanak el - nyilatkozta a Spar Magyarország cégvezetője.
Bár a német REWE-csoport a világ egyik legnagyobb élelmiszerkereskedelmi lánca, Magyarországon mégsem jött be nekik így most eladják 14 szupermarketből álló, Billa nevű láncukat az osztrák Sparnak.

Ausztriában arattak

A REWE korábban nagy svunggal lenyelte Ausztriát: övék a Merkur, az Emma és a Mondo láncok mellett a Billa (amelyet 1996-ban vettek meg 263 milliárd forintnak megfelelő schillingért az egykori bárzongoristától, Karl Wlaschektól, aki ezzel a második leggazdagabb osztrák lett), valamint a Julius Meinl, amelyet 1999-ben szereztek meg. A patinás üzlethálózat bekebelezésekor piaci részesedésük meghaladta volna az 50 százalékot, ezért az európai versenyhatóságok kötelezték, hogy 77 boltot adjon el.

Nálunk eladtak

Magyarországon már nem vásárolták fel a piacot, sőt. 1999 végén a Meinl-láncot - és vele együtt a Jééé diszkontokat, valamint az Alfa Kereskedelmi Rt.-t - 43,7 milliárd forintért megvette a belga Delhaize-csoport.

A Billa a szupermarketek rettentő hangzású "prémium kategóriájában" akart volna vitézkedni, ám a magyar nyelv megerőszakolása ezúttal nem maradt büntetés nélkül.

Kis halat kaptak be

A vevő az a Spar, amely az elnök-ügyvezető Nemes Tibor szerint 6 százalékos piaci részesedéssel bír. (A HVG toplistája szerint a Spar Magyarország Kft. forgalma 2001-ben 94,8 milliárd forint volt, ami a legnagyobb árbevételű cégek között a 34-dik helyre volt jó, az egy évvel korábbi 29-dik hely után. Nemes 100 milliárdos forgalmat említett. A Billa boltok tavalyi árbevételét Nemes kérdésünkre 10 milliárd forint körüli összegre tette, így a felvásárlás után a cégvezető becslése szerint a piac 6,6 százaléka lesz az övék. A HVG említett rangsorában a Meinl-utód Csemege-Match Rt. nagy zuhanással a 46-dik helyre esett vissza, a konkurensek közül 42-dik a Plus és 11-dik a Tesco.)

Nemes: nem lesznek elbocsátások

A Spar e héten megkapta a Versenyhivatal beleegyezését és a tervel szerint legfeljebb 30 nap múlva átveszi 12 egykori Billa bolt tulajdonjogát, valamint 2 áruház bérleti jogát. Az átadás-átvétel után néhány napos átalakítás következik, majd felteszik a Spar-emlémát és megnyitnak a boltok - tudtuk meg Nemes Tibortól. Az elnök-ügyvezető kérdésünkre hozzátette, hogy a Billa boltok összes alkalmazottját átveszik, így senki sem kerül utcára a tulajdonosváltás miatt.

Az ügyben szerettük volna megszólaltatni a Billa képviselőit is, de ők elzárkóztak a nyilatkozattól.