Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Ötszázalékos megtakarítás

2004.02.06. 09:08
Mintegy 1,5 milliárd forint takarítható meg azoknál a költségvetési fejezeteknél, amelyek nem tartoznak szorosan a kormány fennhatósága alá. A pénzügyminiszter-jelölt ezen intézmények vezetőitől ötszázalékos megtakarítást kért bizonyos előirányzataik terhére.
Komoly erőfeszítéseket tesz az Állami Számvevőszék, hogy a kormány által kért takarékossági intézkedéseknek eleget tegyen - mondta Draskovics Tibor, aki erről is egyeztetett az intézmény elnökével. A kormány helyett az Országgyűlés fennhatósága alá tartozó fejezeteknek formálisan nem kötelező betartaniuk a pénzügyminiszter-jelölt kérését.

Ugyan még hivatalosan egyik érintett intézmény sem nyilatkozott, ám a Világgazdaság úgy tudja: legtöbbjük hozzá kíván járulni a megszorításokhoz. Az még nem eldöntött, pontosan mekkora arányban tesznek eleget a kérésnek. A kormányzat azt kérte az első nyolc fejezet vezetőjétől, hogy dologi, felhalmozási és fejezeti kezelésű előirányzataik öt százalékát építsék le. Ez jóval kisebb arányú megszorítást jelentene, mint amit a kormányzati fejezeteknek kell teljesíteniük. Ott ugyanis a dologi kiadások huszada mellett a beruházási források tizedét kell megtakarítani, és meg kell birkózni a fejezeti kezelésű előirányzatok közel harmincszázalékos elvonásával is.

Csak a felét teljesítenék

A bejelentett Draskovics-csomag méretéhez képest elhanyagolható a kormányzati körön kívülre intézett felvetés, de komoly fejtörést okoz a fejezetgazdáknak. A Világgazdaság értesülése szerint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szerdai ülésén felhatalmazta Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnökét, folytasson egyeztetést "sorstársaival" arról, miként tegyenek eleget a kijelölt miniszter kérésének. Úgy tudjuk: már felvetődött, hogy csak a kérés felét teljesítsék. Ha azonban betartják a kormányzat által kért öt százalékot, az - számításaink szerint - 1,5 milliárd forintot, vagyis a "bruttó" csomag nem egészen 0,8 százalékát jelentené.

A legnagyobb érvágás a bíróságokat érné, amelyeknek közel 0,85 milliárdot kellene viszszaszolgáltatniuk. A legkisebb összegű - számításunk szerint 15,3 milliós - elvonás az Országgyűlési Biztosok Hivatalát terheli.

A Köztársasági Elnöki Hivatal tudomásul vette a javaslatot, s hozzájárul az abban szereplő 60 millió forintos költségvetési támogatás elvonásához - tájékoztatta lapunkat a hivatal sajtóirodája. A Világgazdaság úgy tudja, az Országgyűlés fejezetben is megkezdődött a számolás arról, hogy az onnan elvonandó több mint 220 millió forintot miként gazdálkodják ki a működőképesség fenntartása mellett.