Huba
17 °C
33 °C

Sztrájkhangulat van a közszférában

2007.02.02. 07:32
Mivel a kormány nem teljesíti követeléseiket, február 21-én kétórás sztrájkot tartanak a közalkalmazottak és köztisztviselők - tudta meg a Világgazdaság.

Olyan bérintézkedéseket követel az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság (az Országos Közszolgálati Érdekegyzetető Tanács munkavállalói oldala) a kormánytól, amelyek 2007 végéig 6,75 százalékos keresetemelkedést tesznek lehetővé az ott dolgozóknak.

A sztrájkbizottság arról értesítette a Világgazdaságot, hogy mivel a kormány nem teljesíti a javaslatukat, február 21-re kétórás sztrájkot hirdetnek. A bizottság több tagja úgy véli, a kormány csak a szakszervezetek erejét próbálgatja, vajon képesek-e a közalkalmazottak, köztisztviselők az érdekérvényesítésre.

A kormány szerint nem a központi költségvetésből kell finanszírozni a bérfejlesztéseket, hanem helyben. A keresetnövelésre a létszámcsökkentésből származó megtakarításokat lehetne fordítani, és az egészségügyben a szolgáltatási szerződések megkötését követően a szerkezetátalakítás eredményének hozadékát is e célra lehetne felhasználni.

A megbízásos szerződéseket meg kell szüntetni, a közalkalmazotti keresetkiegészítés 2 százalékos normatív mértékét pedig nemcsak tervezési előírásként, hanem tényleges kifizetésként is biztosítsák a költségvetési intézményeknél.

A kormány azt javasolta a sztrájkbizottságnak, hogy a 2007. évre járó úgynevezett 13. havi fizetés felét fizessék ki ez év decemberében, a másik felét 2008. januárban, a 2008. évre járó 13. havi fizetést pedig teljes összegben a jövő év decemberében kapják meg a munkavállalók. Bár a sztrájkbizottság ezt a javaslatot nem utasította el, jelezte: az illetményrendszerek növelését alapkövetelménynek tekinti. A tárgyalások legközelebb február 7-én folytatódnak.