Erzsébet
1 °C
4 °C

Sztrájkhangulat van a közszférában

2007.02.02. 07:32
Mivel a kormány nem teljesíti követeléseiket, február 21-én kétórás sztrájkot tartanak a közalkalmazottak és köztisztviselők - tudta meg a Világgazdaság.

Olyan bérintézkedéseket követel az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság (az Országos Közszolgálati Érdekegyzetető Tanács munkavállalói oldala) a kormánytól, amelyek 2007 végéig 6,75 százalékos keresetemelkedést tesznek lehetővé az ott dolgozóknak.

A sztrájkbizottság arról értesítette a Világgazdaságot, hogy mivel a kormány nem teljesíti a javaslatukat, február 21-re kétórás sztrájkot hirdetnek. A bizottság több tagja úgy véli, a kormány csak a szakszervezetek erejét próbálgatja, vajon képesek-e a közalkalmazottak, köztisztviselők az érdekérvényesítésre.

A kormány szerint nem a központi költségvetésből kell finanszírozni a bérfejlesztéseket, hanem helyben. A keresetnövelésre a létszámcsökkentésből származó megtakarításokat lehetne fordítani, és az egészségügyben a szolgáltatási szerződések megkötését követően a szerkezetátalakítás eredményének hozadékát is e célra lehetne felhasználni.

A megbízásos szerződéseket meg kell szüntetni, a közalkalmazotti keresetkiegészítés 2 százalékos normatív mértékét pedig nemcsak tervezési előírásként, hanem tényleges kifizetésként is biztosítsák a költségvetési intézményeknél.

A kormány azt javasolta a sztrájkbizottságnak, hogy a 2007. évre járó úgynevezett 13. havi fizetés felét fizessék ki ez év decemberében, a másik felét 2008. januárban, a 2008. évre járó 13. havi fizetést pedig teljes összegben a jövő év decemberében kapják meg a munkavállalók. Bár a sztrájkbizottság ezt a javaslatot nem utasította el, jelezte: az illetményrendszerek növelését alapkövetelménynek tekinti. A tárgyalások legközelebb február 7-én folytatódnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?