Salamon
-1 °C
13 °C

A népszavazásig nem lesz sztrájk

2008.02.28. 15:53
Március 9-ig biztosan nem lesz sztrájk, de utána, ha addig sincs megállapodás, lehet: a VDSZSZ szerint több, a vasúti ágazaton kívüli szakszervezet is jelezte, hogy szolidaritási sztrájkkal csatlakozik a az általuk meghirdetett munkabeszüntetéshez.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének sztrájkbizottsága február 28-án a munkabeszüntetés március 9-i, népszavazásig tartó felfüggesztése mellett döntött – közölte a szervezet. Közleményük szerint "ezzel is nyomatékosítva, hogy a szakszervezetünk által február elsejétől meghirdetett sztrájk nem politikai célok, hanem kizárólag a kollektív munkaügyi vitákban megfogalmazott követelések elérésére irányul".

A VDSZSZ utoljára hétfőn nulla órától délig tartott munkabeszüntetést, melyet mindössze a sztrájk előtt néhány órával, vasárnap délután jelentettek be. A héten ismét eredménytelenül folytatódtak a MÁV vezetésével a tárgyalások, melyekhez a múlt héten már közvetítőt is hívtak. A szakszervezet továbbra is tíz százalékos béremelést, illetve a MÁV-Cargó privatizációs bevételéből minden vasutas számára egyszeri 250 ezer forintos kifizetést követel.

Az érdekképviselet közleménye szerint a követelések teljesítéséért - amennyiben a munkáltatókkal nem születik megállapodás - a sztrájkot folytatják. A VDSZSZ úgy látja, "munkabeszüntetésben tagjaink és a vasutas munkavállalók részvétele töretlen". Felhívják a figyelmet ugyanakkor, hogy egyre több vasúti ágazaton kívüli szakszervezet is jelezte, hogy szolidaritási sztrájkkal csatlakozik a az általuk meghirdetett munkabeszüntetéshez.