Sztrájk a reptéren

2008.12.26. 12:06

Fontosabb részletek
  • December 10-e szerda reggel hat órától általános, határozatlan indejű sztrájkot hirdetett két reptéri szakszervezet, a LESZ és az RDSZSZ, egyebek között az átszervezések, a kollektív szerződések felmondása miatt tiltakozva.
  • A Budapest Airport szerint alaptalanok a szakszervezetek követelései, a munkahelyek megőrzését éppen a 2006 óta zajló átszervezések biztosítják, az idén 9 százalékos béremelés volt.
  • Az első nap megbénult Ferihegy, a reptér hivatalosan is bejelentette a légitársaságoknak, nem tudják biztosítani az indulásokat, sok légitársaság törölte sok járatát. Rés a pajzson módjára Ferihegy 2/B-n két biztonsági kapu működött, a három terminál megmaradt forgalmát ide próbálták terelni.
  • Csütörtökön a szokottnál lassabban, de szinte normálisan folyt, továbbra is csak a 2/B-n keresztül a forgalom, csak a Malév 13 járatát kellett törölni. Pénteken reggel azonban újra káosz tört ki a reptéren.
  • 16-án keddre teljesen normalizálódott a helyzet, miután a Budapest Airport görög alkalmi biztonsági ellenőröket állított be: csak a 2B üzemel ugyan, de a késések megszűntek.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ferihegyen pénteken megnyílt a 2A terminál, így mind a 2B, mind a 2A terminál teljes kapacitással üzemel, a járatok menetrend szerint indulnak és érkeznek, az utasforgalom azonban gyenge, tájékoztatott Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője. Szombaton hajnali 4 órától megnyitják a 1-es terminált is, így azok a légitársaságok, amelyek a sztrájk miatt a 2B terminált használták, szombattól ismét az 1-esről közlekednek, hangsúlyozta Szollár Domokos.

    A ferihegyi repülőtéren a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ), valamint a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ) december 10-től hirdetett meg határozatlan idejű munkabeszüntetést, miután nem tudtak megegyezni a munkáltatóval a kollektív szerződés, a kiszervezések, a pótlékok, a munkarend és a létszám kérdésében, december 23-án 22 órától azonban átmenetileg szüneteltetik a sztrájkot.

    A két szakszervezet korábban közleményben tudatta: a karácsonykor utazni vágyók érdekében, illetve amiatt döntöttek a sztrájk rövid szüneteltetéséről, hogy konstruktívabb hozzáállásra ösztönözzék a Hochtief-Budapest Airport (BA) vezetőségét. (MTI)