Huba
17 °C
33 °C

A lakosság harmada takarékoskodik

2004.07.20. 12:58
A lakosságnak csak a harmada rendelkezik pénzügyi befektetéssel - állapítj a meg a Gfk Piackutató Intézet felmérése. A lakosság 39 százaléka attól fél, hogy a jövőben kevesebbet tud majd félretenni.
Magyarországon stagnál a befektetési hajlandóság. A magyar lakosság egyharmada rendelkezik pénzügyi befektetéssel 2004 tavaszán, ahogyan 2002-ben is - állapította meg a Gfk Piackutató Intézet. A befektetők arányának csehországi növekedése és lengyelországi csökkenése következtében a három közép-európai országban a lakosság pénzügyi befektetéssel rendelkező része az átlagos 39-ről 33 százalékra esett vissza.

A leggyakrabban használt befektetési formák Magyarországon a rövid távú bankbetét, életbiztosítás és nyugdíj alap. A sorrend hasonló a legtöbb vizsgált országban. Ugyanakkor az átlagos jövedelmű háztartásban élők tartanak leginkább attól, hogy a következő tizenkét hónap során kevesebbet tudnak megtakarítani, mint az előző tizenkét hónapban.

Választóvonal

Életkor szerint Magyarországon a harmincadik életév a választóvonal; az idősebbek nagyobb arányban rendelkeznek pénzügyi befektetésekkel mint a harminc évesnél fiatalabbak. A magyar felnőtt lakosság körében a nemek között alig érzékelhető különbség a befektetési hajlandóságban.

Magyarországon a fél évvel korábbihoz képest a befektetők öt százaléka életbiztosítással, négy százaléka pedig rövid távú bankbetéttel növelte befektetéseit. Érzékelhető negatív trend csak a bankbetéteknél tapasztalható, mivel a válaszadók három százaléka csökkentette bankbetétjét.

A vásárlóerő várható növekedése következtében inkább a fogyasztás mint a megtakarítások emelkedése jelezhető előre. Amíg ugyanis két éve még a lakosság 18 százaléka számolt csökkenő megtakarítási lehetőséggel, addig idén tavasszal 39 százalék. Változatlan összeget a válaszadók 55, a korábbiaknál többet pedig hat százaléka tervez félretenni Magyarországon.