Jenő
-3 °C
6 °C

A lakosság harmada takarékoskodik

2004.07.20. 12:58
A lakosságnak csak a harmada rendelkezik pénzügyi befektetéssel - állapítj a meg a Gfk Piackutató Intézet felmérése. A lakosság 39 százaléka attól fél, hogy a jövőben kevesebbet tud majd félretenni.
Magyarországon stagnál a befektetési hajlandóság. A magyar lakosság egyharmada rendelkezik pénzügyi befektetéssel 2004 tavaszán, ahogyan 2002-ben is - állapította meg a Gfk Piackutató Intézet. A befektetők arányának csehországi növekedése és lengyelországi csökkenése következtében a három közép-európai országban a lakosság pénzügyi befektetéssel rendelkező része az átlagos 39-ről 33 százalékra esett vissza.

A leggyakrabban használt befektetési formák Magyarországon a rövid távú bankbetét, életbiztosítás és nyugdíj alap. A sorrend hasonló a legtöbb vizsgált országban. Ugyanakkor az átlagos jövedelmű háztartásban élők tartanak leginkább attól, hogy a következő tizenkét hónap során kevesebbet tudnak megtakarítani, mint az előző tizenkét hónapban.

Választóvonal

Életkor szerint Magyarországon a harmincadik életév a választóvonal; az idősebbek nagyobb arányban rendelkeznek pénzügyi befektetésekkel mint a harminc évesnél fiatalabbak. A magyar felnőtt lakosság körében a nemek között alig érzékelhető különbség a befektetési hajlandóságban.

Magyarországon a fél évvel korábbihoz képest a befektetők öt százaléka életbiztosítással, négy százaléka pedig rövid távú bankbetéttel növelte befektetéseit. Érzékelhető negatív trend csak a bankbetéteknél tapasztalható, mivel a válaszadók három százaléka csökkentette bankbetétjét.

A vásárlóerő várható növekedése következtében inkább a fogyasztás mint a megtakarítások emelkedése jelezhető előre. Amíg ugyanis két éve még a lakosság 18 százaléka számolt csökkenő megtakarítási lehetőséggel, addig idén tavasszal 39 százalék. Változatlan összeget a válaszadók 55, a korábbiaknál többet pedig hat százaléka tervez félretenni Magyarországon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?