Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Magyar kézbe kerül a Takarékbank

2003.07.30. 08:30
Ha az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöksége szerdai ülésén jóváhagyja az előterjesztést, két év alatt hetven százalékra nőhet a hazai takarékszövetkezetek tulajdoni aránya a Takarékbankban. A jelenlegi többségi tulajdonos, a német DZ Bank ugyanis eladná részvényei többségét, és csak egy 25 százalékos csomagot tartana meg.
A takarékszövetkezetek szerezhetik meg a Takarékbank Rt.-nek a német DZ Banknál lévő részvénycsomagját. Ehhez az kell, hogy szerdai ülésén az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöksége jóváhagyja ezt az előterjesztést.

Engedtek a németek

A hétfői frankfurti egyeztetésen a német bank képviselői a vártnál engedékenyebbnek mutatkoztak. A pénzintézet így hozzájárult ahhoz, hogy a takarékszövetkezetek - élve opciós jogukkal - két év alatt hetven százalékra növeljék jelenlegi 23,03 százalékos tulajdoni hányadukat a takarékszövetkezeti csúcsbankban.

A megállapodás tervezete szerint az év végéig harminc százalékos részvénycsomagot kell megvásárolniuk az OTSZ-be tömörült szövetkezeteknek, míg a fennmaradó 17 százaléknyi részvényre szóló opció 2004. december 31-ig marad nyitva. A Takarékbank öt százaléka az Allianz Hungária Biztosító Rt.-nél van, míg a fennmaradó 25 százaléknyi részvénycsomag megtartására a DZ Bank hajlandóságot mutat.

Még vitatkoznak az áron

Ha az opció lehívásának ütemtervét mindkét fél elfogadja, vélhetően simábban lehet majd megállapodni a részvénycsomag áráról. Ebben ugyanis egyelőre nincs egyezség a szövetkezetek és a német pénzintézet között.

A DZ Bank továbbra is elvárná, hogy a fizetett vételár és az évek alatt eszközölt ráfordítások valamely nagy nemzetközi auditor által kiszámított értéke legyen mérvadó a vételár meghatározásakor. Azonban eddig a szövetkezetek is viszonylag szilárdan védelmezték saját álláspontjukat, amely a könyv szerinti értéken történő elszámolást tartja üdvözítőnek.

Másokat is érdekel a részvénycsomag

Korábban szó volt arról, hogy amennyiben nem születik megegyezés, a DZ integráción kívüli szereplőnek is értékesítheti részesedését. Az értesülések akkor a Raiffeisen Bankot és a Volksbankot említették a lehetséges partnerek között.