Gusztáv
-4 °C
1 °C

A Fidesz szerint adóemelésre készül a kormány

2004.08.17. 16:41
A kormány úgy ad száz forintot, hogy közben elvesz négyszázat - állítja a Fidesz. Az ellenzéki párt szerint a kormány teljesen megszünteti az adókedvezmények rendszerét, ezáltal jövőre is nőnek a közterhek. A kormányelőterjesztés ezzel szemben azzal számol, hogy jövőre több mint két millió adózót és az összevonás alá eső jövedelmek kb. 85 százalékát érintően érzékelhető mértékű adómérséklésre kerül sor.
Ha az előterjesztésben szereplő elképzelések valóra válnak, akkor az adókedvezmények rendszere teljes egészében megszűnik Magyarországon, ezért az előterjesztést vissza kell vonni, vagy a kormányprogramot kell módosítani, hiszen mindez nem szerepelt az ígéretek között - jelentette ki Tállai András, egy kormányelőterjesztés-tervezetre hivatkozva. A Fideszes képviselő szerint az anyagból az derül ki, hogy a Medgyessy kabinet folytatja az elmúlt évek gyakorlatát, és miközben adócsökkentésről beszél, emeli a közterheket.

Többet vesz el, mint ad a kormány

A kormány úgy ad száz forintot, hogy közben elvesz négyszázat - fogalmazott Tállai András. A képviselő elmondta, hogy az előterjesztés szerint az adókedvezmény összegét a kormány 100 ezer forintban maximálná, egy bizonyos összeghatár felett pedig - ami 2,5 milliós évi jövedelmet jelent - minden adókedvezmény megszűnne. Ez azt jelenti, hogy míg a jelenlegi szabályozás szerint egy személy, ha minden lehetőséggel élt, mintegy 680 ezer forintnyi adókedvezményt érvényesíthetett, addig a kormány-előterjesztés szerint ezentúl csak 100 ezer forintnyi kedvezményhez juthat összesen.

Emelik az illetékeket

A kormány emellett tényleges adóemelést is tervez az úgynevezett különadózó jövedelmek vonatkozásában: ide tartozik lényegében minden nem munkabér jellegű jövedelem, így egyebek között a lakások kiadásából származó bevételek. A képviselő szerint ezek adója 4-6 százalékkal emelkedhet jövőre. A politikus ugyanakkor felhívta a figyelmet az illetékek tervezett emelésére is, eszerint négy helyett hatezer forintba kerül majd az útlevél, és nő a gépjármű okmányok után fizetendő összeg is. Hiányzik ugyanakkor az előterjesztésből az árfolyamnyereség-adó újbóli bevezetése, ami a képviselő szerint azt jelenti, hogy miközben a bérből és fizetésből élőket jelentős adóemelésekkel akarja sújtani a kormányzat, azokat, akiknek elég pénze van ahhoz, hogy tőkéjüket a tőzsdén forgassák, továbbra sem adóztatnák.

Közelgő koalíciós megállapodás
A koalíciós pártok között folyó tárgyalás megállapodás közeli állapotba jutott, közölte egy, a megbeszéléseken részt vevő illetékes az Indexszel. Az MSZP és az SZDSZ szakértői kedden egyeztettek a jövő évi adótábláról. Az Index informátora részleteket egyelőre nem árult el, mert - mint mondta - a pártoknak még jóvá kell hagyniuk a "mindkét fél számára jó" megállapodást. "Jelentős adócsökkentés lesz jövőre" - fogalmazott, hozzátéve, ez leginkább a középréteg és az alacsonyabb jövedelműeknek lesz érezhető. Az MSZP és az SZDSZ illetékes testületei várhatóan a jövő héten fogadják el a kedden kidolgozott tervezetet.

A kormány szerint többet adnak, mint vesznek

A kormány előterjesztés tervezetből az Index rendelkezésére bocsátott anyag tanúsága szerint a kabinet merőben másképpen értékeli tervezett lépéseit. Az anyag emlékeztett: "az adórendszerben felszaporodott jogcímű kedvezményeket maradéktalanul és teljes körűen csak a magas jövedelműek tudják igénybe venni. Míg tehát a látszat szerint a magasabb jövedelem magasabb kulccsal is adózik, valójában a magas jövedelműek tényleges adóterhe arányában alacsonyabb. Az adókedvezmények közül egyetlen jogcím sem szűnne meg, azonban annak érdekében, hogy az adóztatás progresszív jellege kevésbé torzuljon, indokolt az igénybe vehető adókedvezményeket korlátozni". A kedvezmények célzottabbá tétele mellett az igazságosabb közteherviselést szolgálja a kormány szerint a középső szja-sáv határainak szélesítése is, mely révén az átlagos jövedelem nem csúszik át a felső kulcs alá. Ugyanakkor a kulcsok csökkentéséről nem szól anyag, így az elképzelésből úgy tűnik, a tehercsökkentésre kizárólag a sávhatárok elnyújtásával kerülne sor.

A kabinet számításai szerint a javaslatok végrehajtása nyomán már 2005-ben több mint két millió adózót és az összevonás alá eső jövedelmek kb. 85 százalékát érintően érzékelhető mértékű adómérséklésre kerül sor. A kormány szerint az szja és egyéb bevételekről való lemondás révén a jövő évben 110 milliárd forinttal marad több pénz a magánszemélyeknél és gazdasági társaságoknál.

Illetékcsökkentés is lesz

A fiatalok első lakáshoz jutásának segítése érdekében a jelenlegi szabályozás is illetékkedvezményt tartalmaz. A kormány ennek mértékét két és félszeresére -- 40 000 forintról 100 000 forintra -- emelné és 8 millió forintról 10 millió forintra nő a kedvezménnyel megszerezhető lakás értékhatára.

Előny a vállakozásoknál

Az előterjesztés szerint a kormány jövőre általánosan csökkentené a munkaadókat terhelő egészségügyi hozzájárulás mértékét, míg egyes foglalkoztatói illetve munkavállalói csoportok esetében további, célzott járulékcsökkenést is biztosítani. A helyi iparűzési adó 25 százaléka helyett ötven százaléka lenne leírható a társasági adóalapból, 2006-tól pedig megszűntetnék az osztalékadót. A kis és középvállalkozások számára új típusú, a foglalkoztatást elősegítő adókedvezményeket vezetnének be.