Valér
-2 °C
0 °C

MNB: erősebb forint kell

2003.09.22. 14:44
Az előzetes várakozásoknak megfelelően az Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem nyúlt az irányadó jegybanki kamatlábhoz, így az továbbra is 9,5 százalék. A testület erősebb forintárfolyamot látna szívesen.
A Monetáris Tanács 2003. szeptember 22-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 9,50%-os szintjét.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama a korábban megjelölt 250-260 forint/eurós célsávban ingadozott. A Monetáris Tanács szerint azonban a 2004-es inflációs kockázatok ellensúlyozásához az árfolyam további erősödése szükséges - áll a Magyar Nemzeti Bank által kiadott közleményben.

Marad a kamat, míg stabilizálódik a forint

Az állampapír-hozamok alapján a piac az irányadó kamatláb gyors csökkentésére számít, a kamatcsökkentési várakozások jelenleg gátolják a forint további erősödését. Amíg az árfolyam nem stabilizálódik a 250-260 forint/eurós sáv erős felében, addig a Monetáris Tanács szükségesnek látja az irányadó kamatszint fenntartását.

Az MNB az inflációs kilátások befolyásolása érdekében fontosnak tartja, hogy a 2004-es áfaemelés egyszeri inflációs hatása átmeneti legyen, és ne vezessen az inflációs várakozások emelkedéséhez. Ehhez a kellően erős forintárfolyam mellett szükséges az is, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban olyan nominális bruttó béremelésre vonatkozóan szülessen megállapodás, amely figyelembe veszi a jegybank azon szándékát, hogy az infláció átmeneti emelkedés után 2004. decemberére 5,5% alá mérséklődjön.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!