Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Elkelt a Nemzeti Tankönyvkiadó

2004.11.18. 16:40
Elkelt csütörtökön a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. többségi tulajdona. A nyertes Láng Kiadó Rt. 3,2 milliárd forintért juthat hozzá a társaság többségéhez. Az Index úgy tudja, hogy három cég nyújtott be pályázatot, de ezek közül csupán a Lángét értékelték, a szegedi Mozaik Kft, illetve a lengyel tankönyvkiadó ajánlatát formai okokból értékelhetetlennek nyilvánították.
A Láng Kiadó Rt. privatizálhatja a Nemzeti Tankönyvkiadót, értesült az Index. A cég 3,21 milliárd forintért veheti meg a tankönyvkiadó többségi részesedését, vagyis 70 százalékát. Az ÁPV Rt. 25 százalék plusz egy szavazat erejéig marad kisebbségi tulajdonos, a maradék öt százaléknyi részesedést pedig a munkavállalüók között értékesítik. Az Index információi szerint a vételár éppen egymilliárd forinttal alacsonyabb, mint amennyi pénzt a privatizációs pályázat első körében a szegedi Mozaik Kft. ajánlott a társaságért.

Egy ajánlatot értékeltek a háromból

Az Index információi szerint a korábbi pályázók közül csak a Láng Kiadó, a lengyel tankönyvkiadó a Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spólka Akc, illetve a szegedi Mozaik Kiadó adott ajánlatot, a többiek vagy nem kerültek be a második körbe, vagy pedig visszaléptek a versenytől. Eredetileg ugyanis 13 cég versengett a tankönyvkiadóért, közülük 5 került be a második körbe és három adott ajánlatot.

Az Index információi szerint a pályázat második körében a privatizációs szervezet csak a Láng Kiadó ajánlatát értékelte, miután a lengyel tankönyvkiadót, illetve a szegedi Mozaikot formai okokból kizárták a pályázók közül. Az ÁPV Rt. közleményt adott ki, amelyben megerősíti az Index információit: "Az értékelő bizottság a benyújtott 3 végleges ajánlat közül a hiánypótlást követően a Láng Kiadó és Holding Rt. ajánlatát érvényesnek, a Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spólka Akcyjna illetve a Mozaik Kiadó vezette konzorcium ajánlatát a pályázati kiírás feltételeinek nem teljesítése miatt érvénytelennek nyilvánította" - tartalmazza a dokumnetum.

A Láng Kiadó Rt. vásárolta meg egyébként a 2002-es kormányváltás után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyik cégét, a Perfekt Rt-t. A céget az ellenzék hevesen támadta, amiért a földművelési tárca közbeszerzését a kormányfő korábbi cége nyerte el.

Tavaly döntött a kormány

Az ÁPV Rt. közleményében szerepel, hogy a kormány 2003. novemberében határozatban döntött a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatnyi állami tulajdonban lévő részvénycsomagjának eladásáról. A kormányhatározat a tranzakció lebonyolításával kapcsolatosan előírta, hogy a részvénycsomagból 5 százaléknyi részvény - a privatizációs törvény előírásai szerint -, a társaság munkavállalói számára kerüljön felajánlásra. Az ÁPV Rt. tájékoztatása szerint a tranzakció lezárásához a GVH engedélyének beszerzésére is szükséges. Az ÁPV Rt. tervei szerint a pénzügyi zárásra ez év decemberében kerülhet sor.