Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Húsz százalékkal drágulhat a távfűtés

2003.08.12. 14:32
Ha a kormány nem változtat tervein és megemeli a távfűtés adóterhét 12-ről 23 százalékra, akkor az a tervezett rendes áremeléssel együtt összesen húsz százalékos drágulást okozhat a lakosságnak. Emiatt többen az olcsóbb gázfűtésre térhetnek át.
Akár húsz százalékkal is drágulhat a távfűtés a közeljövőben, ha a kormány terveinek megfelelően januártól emelik a távfűtés áfáját. A kabinet szándéka szerint a jelenlegi 12 százalékról 23-ra növelné a távhő adóterhét. Az őszre tervezett 8-9 százalékos rendes távfűtési díj emelésével együtt ez összesen húsz százalékos drágulást okoz Budapesten - közölte az Info Rádió. A fővárosban egyébként két éve nem emelték a távhő árát, így ez most már - csak az infláció miatt is - elengedhetetlen - mondta az Indexnek a Fővárosi Távhőszolgáltató Rt. szóvivője.

Sokan áttérhetnek az olcsóbb gázfűtésre

Sturdik Miklós szóvivő szerint egy ilyen jellegű drágulás jelenleg még beláthatatlan következményekkel járhat. Ennek oka, hogy a gáz áfatartalmát csak 15 százalékra emelik, másrészt ősztől kompenzálják az idei emelésből adódó többletköltségeket a rászoruló kisfogyasztóknál. Ez, valamint a távfűtés drágulása azt eredményezheti, hogy a fogyasztók egy része lekapcsolódik a távhőszolgáltatókról és a jóval olcsóbb gázfűtésre tér át.

A folyamat egyébként már elkezdődött még a tervezett áfaemelés bejelentése előtt. Csak Budapesten négy olyan 80-100 lakásos épület tér át gázfűtésre szeptembertől, akik eddig távfűtéssel melegítettek. A beruházás ugyan kockázatos, hiszen nem tudni, hogy néhány év múlva is a gáz lesz-e az legolcsóbb energia, de a jelenlegi körülmények között mindenképpen megéri a lakásonkénti - ha csak a tetőtéri gázkazán beszerelését nézzük - 100-150 ezer forintos beruházás - véli a szóvivő.

Veszteség a Főtávnak

A több száz lakás lekapcsolódása természetesen veszteséget jelent a Főtáv számára. Egy lakás éves szinten 100-110 ezer forintot költ távfűtésre. A Főtávnak ez a kiesés - ha beleszámítjuk, hogy nem kell megvenni ezt az energiát a piacon - 50-60 ezer forint éves veszteséget jelent lakásonként. Egy másik következménye is van a dolognak: minél több lakás kapcsolódik le a távhőszolgáltatókról, annál kevesebb lakás között oszlanak meg az állandó költségek, mint a vezetékek karbantartása.

A másik probléma, hogy a megnövekedett gázfogyasztást csak külföldről tudja beszerezni az állam, hiszen jelenleg is nyolcvan százalékban importra szorul az ország. A Főtáv szóvivője szerint a gáz szállításának és föld alatti tárolásának fejlesztésére is sokmillió forintot kellene költeni.

A szakminiszternél lobbiznak

A távfűtési díj emelése 650 ezer lakást érinthet, ezen kívül még száz települési hőszolgáltatót, tehát nem csak Budapesten probléma. Az ágazat képviselői már az áfaemelési tervek bejelentésekor megkongatták a vészharangot - közölte Sturdik.

Uhri László, a Főtáv vezérigazgatója már július 21-én levélben fordult a vállalat tulajdonosához, a Fővárosi Önkormányzathoz. Csütörtökön Demszky Gábor főpolgármesterrel mennek a pénzügyminiszterhez, hogy tárgyaljanak az áfatervektől.