Árpád
-2 °C
4 °C

Taxisok kérték: drágább lesz a fuvar

2007.10.10. 13:53
A taxisok szorgalmazására várhatóan október végén drágulhatnak a taxiszolgáltatás tarifái, amelyek hét éve változatlanok; az alapdíjnál például az eddigi díj duplájára lehet számítani - közölte a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

Nyáry Krisztián az MTI-nek elmondta, a Főpolgármesteri Kabinet egyetértett azzal, hogy a főjegyző a hó végén a Fővárosi Közgyűlés elé terjessze "a taxiszolgáltatás díjának legmagasabb hatósági árként való megállapításáról szóló rendelet tervezetét" és a tarifaváltozásokról szóló rendeletmódosítást.

A városvezetés által tárgyalt előterjesztés szerint a maximált tarifa módosítása a piaci túlkínálat miatt vélhetően nem jár azonnali, automatikus díjemeléssel a fuvarszervező irodákhoz csatlakozott taxisoknál. Az úgynevezett "mezítlábas" taxisok esetében viszont az emelés indokolt és szükségszerű.

A taxisok kalkulációi szerint a vállalkozásuk - 40 százalékos "kihasználtság" mellett - az üzemeltetési költség finanszírozása mellett minimálbért és járulékokat, valamint 20 százalékos profitot termel. Ez 1200 utassal megtett havi kilométerek esetében a profittal együtt 572 000 forintot jelentene. A havi futott kilométer ebben az esetben 3000, a taxisok vállalkozáshoz kapcsolódó kiadása pedig 476 000 forint lenne.

Az egyeztetések során többféle variáció közül választották az alapdíj 600 forintra emelését. Ezzel csökkenthetik a rövid fuvarok veszteségét, mérsékelhetik a hosszabb utak fajlagos drágulását, s lehetővé teszik a változatlan nyereségességet alacsonyabb kilométerdíj-maximum és várakozási díj megállapítása mellett. Ezzel elérhetik azt is, hogy a kilométerdíj maximumértéke a hét évvel korábbihoz képest csupán felével, és ne 75 százalékkal emelkedjen.

A városvezetés által támogatott előterjesztés rögzíti, hogy normál esetben az alapdíj az eddigi 300-ról 600 forintra, emelt tarifa esetében 840 forintra növekedne. A kilométerdíj 240 forintról 360 forintra drágulna a normál tarifánál. Ugyanez emelt tarifánál 336 forintról 504 forintra növekedne. A várakozási percdíj normál tarifánál 60 forintról 90 forintra, emelt tarifánál 84 forintról 126 forintra drágulna.

A rendeletben rögzítenék, hogy az alapdíj nem haladhatná meg a legmagasabb alapdíj mértékét. Kötelezővé tenné a rendelet azt, hogy a műszerfalon elhelyezett tájékoztató táblázat mellett feltüntessék azt is, hogy az utas hol tehet panaszt az adott szolgáltatás miatt.

Ez egyébként a főpolgármesteri hivatal Bárczy István utcai ügyfélszolgálatán és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Városház utcai regionális felügyelőségén tehető meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?