Dezső
15 °C
28 °C

Nyártól lesznek egyéni járulékszámlák

2006.04.18. 08:02
A kormány bevezeti az egészségbiztosítási járulékszámlákat, és az ehhez kidolgozott informatikai rendszerben mindenki kiderítheti, hogy befizették-e utána a járulékot.

Elfogadta a kormány az egyéni egészségbiztosítási járulékszámlák bevezetéséről szóló határozatot – mondta a Világgazdaságnak Rácz Jenő egészségügyi miniszter. Júliustól élesben működik a rendszer, ebből kiderül, hogy ki jogosult a társadalombiztosító (tb) által finanszírozott szolgáltatásokra s ki nem. Elvileg minden magyar állampolgár biztosított, hiszen januártól a nyugdíjasok, a munkanélküliek és más rászorultak tb-járulékát az állami költségvetés állja. E célból a parlament 303 milliárd forintot szavazott meg az egészségbiztosítási alap idei költségvetésébe, így az idei tervezett deficit a tizedére csökkent. A miniszter szerint ez az intézkedés jelentős lépés a biztosításalapú egészségügyi ellátás bevezetéséhez.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által kidolgozott informatikai rendszer már elkészült, ez alkalmas arra, hogy a beteg meggyőződjön, befizették-e utána a járulékot, így jogosultságot szerzett a tb által finanszírozott ellátásokra – mondta Rácz Jenő. Megtudhatja azt is, hogy mikor, hol és milyen szolgáltatást vett igénybe a biztosító kontójára.

A biztosított egy kód segítségével léphet be az egyéni járulékszámláját nyilvántartó informatikai rendszerbe. A kódot az okmányirodák a személyazonosítás után adják ki, amellyel a biztosított a kormányzati portálon teremthet kapcsolatot az OEP-pel. A számla a biztosítotti jogosultságot, a felhasználói oldalon pedig a kapott egészségügyi ellátásokat tartalmazza. A járulék összegét, befizetésének folyamatosságát az APEH tartja nyilván – tette hozzá a miniszter.

Három szintű gyógyítás

Elmondta azt is: azután sem szűkül az OEP által jelenleg finanszírozott gyógyítóellátások köre, hogy a tervek szerint jövő januártól bevezetnék a háromszintű biztosítási csomagot. A biztosítási rendszer egységes, mindenkire kiterjedő marad, alapja a szolidaritás. A kormány száz lépés programjában szerepel a háromszintű egészségbiztosítási csomag bevezetése. Az alapcsomag szolgáltatásait a beutalási rend szerint, a hatályos jogszabályok alapján vehetnék igénybe a biztosítottak. A beteg a saját maga megnyugtatására azonban a tb pénzén legfeljebb egy konzílium finanszírozását kérhetné, a többit – más országok gyakorlatához hasonlóan – térítés ellenében igényelhetné. Ezzel elkerülhetnék a tetemes közpénzt felemésztő párhuzamos, sok esetben a beteget veszélyeztető ellátásokat. Az alapcsomag igénybevétele mindenkit megillet, ebbe tartozik például a közegészségügyi ellátás, a járványok megelőzését szolgáló védőoltás, a kötelező oltás, a mentés, a vérellátás, az anya- és csecsemővédelem, valamint a sürgősségi ellátás. Ez utóbbit nemzetközi standardok alapján határozzák meg.

Az azonnali orvosi beavatkozást igénylőket a tb-jogosultság vizsgálata nélkül is el kell látni. Azt, hogy ennek a díját az OEP vagy más fizeti meg, csak ezt követően lehet firtatni s a szolgáltatás ellenértékét behajtani.

A második csomagba azok az ellátások kerülnének, amelyeket jelenleg is fizet az OEP. Ám arról, hogy az újonnan bevezetendő orvosi technológiákat közpénzből fizetik-e vagy sem, előzetes értékelés alapján döntenének. A harmadik csomagba az extra szolgáltatásokat sorolnák, amelyeket készpénzzel vagy kiegészítő biztosításokkal fizetne ki a beteg. Ezek között van például a plasztikai sebészeti és a fogászati beavatkozás, az egyágyas, internettel is ellátott kórházi szoba, a külön étkezés.