Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Téglaházakba költöznének a dél-pesti panellakók

2006.10.20. 12:35
Az új lakások keresettségét a dél-pesti régióban az új építésű lakóingatlanok kedvezőbb ára, illetve a városrészben tapasztalható mozgás adja. A régióban a budapesti átlaghoz képest 10-15 százalékkal mérsékeltebbek a négyzetméterárak. A panelekben élők 30-50 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elköltözne egy hasonló méretű téglából épülő lakásba.

A dél-pesti kerületek egyre kedveltebbek mind a beruházók, mind a lakásvásárlók körében - áll az Elephant Holding Zrt. most közzétett tanulmányában. A kitartó konjuktúra elsődleges okai napjaink városdemográfiai jellemzői, a dél-pesti infrastruktúra fejlesztése és az erre épülő kereskedelmi és ipari fellendülés.

A dél-pesti új építésű lakóingatlanok kedveltségét elsősorban a budapesti átlaghoz képest 10-15 százalékkal mérsékeltebb négyzetméterárak adják. Ugyanakkor a fejlődő infrastruktúrának és az erre támaszkodó ipari és kereskedelmi létesítményeknek köszönhetően a dél-pesti városrész egyre jobb életminőséget biztosít a helyi lakosoknak. A XVIII., XIX., XX., XXI. XXIII. kerületekben jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt években. Ezek közül a leglényegesebb az M0-s körgyűrű továbbépülése és az M5-ös bevezető szakaszának felújítása volt.

Az új lakások keresettségét nemcsak a viszonylag kedvező ár és az infrastrukturális fejlesztések, de a demográfiai mozgás is elősegíti, világít rá az Elephant Holding Zrt. tanulmánya. Dél-Pesten megközelítőleg 30-50 ezer ember szeretne egyre korszerűtlenebbé váló panellakásából elköltözni. Az említett csoport 80 százaléka téglából épült, hasonló méretű társasházi lakást választana. Jóllehet az új építésű lakásba költözők jellemzően régi lakásuk értékének mintegy kétszereséért tudják végrehajtani a minőségi cserét, és ennél valamivel alacsonyabb áron juthatnak hozzá a használt lakásokhoz. Az újonnan épült ingatlanok főként a kedvezőbb hitel- és lízingkonstrukcióknak köszönhetően mégis vonzóbbak.

Az Elephant Holding Zrt. értékesítési vezetője, Zelei Zoltán szerint a budapestiekre jellemző módon Dél-Pesten is sok a lokálpatrióta, tehát az emberek nagy része nem vágyik más kerületekbe. Ha csupán más minőségű, de hasonló jellegű ingatlanra vágynak a dél-pesti kerületek lakói, leginkább ugyanazon kerületben maradnak - mondja az értékesítési vezető. Akkor költöznek egyik városrészből vagy kerületből a másikba, amikor teljesen más jellegű ingatlant szeretnének, és a kiszemelt ingatlan kategóriája nem megtalálható, vagy számukra kevéssé megfizethető abban a bizonyos városrészben.

Az Elephant tanulmánya szerint a dél-pesti városrész nem csupán a magyar, hanem a külföldi vásárlók körében is népszerű. Ennek elsődleges oka főként a reptér közelsége, valamint az M0-s és M5-ös találkozásánál létrejött közlekedési csomópont, amely könnyen elérhetővé teszi az ország több régióját és a belvárost is.