Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Itt a magyar katonai teherautó

2001.11.27. 15:36
Vegyesvállalatot alapít a világ egyik legnagyobb autógyára, a DaimlerChrysler és a Rába, hogy katonai terepjáró teherautót gyártsanak. A jármű nálunk Rába, máshol Mercedes név alatt fog futni.
A DaimlerChrysler (DC) és a Rába Rt. 70-30 százalékos tulajdoni arányával, mintegy 10 millió eurós törzstőkével új vegyes vállalat alakul egy új tehergépkocsi-család közös kifejlesztésére és gyártására - közölte Steiner László, a Rába Rt. vezérigazgatója a C+D 2001 V. Közép-európai Védelmi Szakkiállításon kedden Budapesten.

Reszkessetek civilek!

A DaimlerChrysler és a Rába képviselői jelezték: az új járművekkel egyaránt megcélozzák a magyar kormány által kiírt honvédségi tendert, illetve mindazokat az európai NATO-tagországokat, amelyek fejleszteni kívánják haderejük logisztikai képességeit. (A DaimlerChrysler és a Rába közösen indult a Honvédelmi Minisztérium tenderén, és sikeresen túljutott egy előminősítési szakaszon.) "A Rába csaknem 90 éve szállít katonai járműveket a magyar hadseregnek" - mondta Steiner László, a Rába vezérigazgatója.

Külföldön Merci lesz

A nagyobb mechanikai részegységeket a DaimlerChrysler szállítja, míg a Rába biztosítja a futóművet, a kabin belső alkatrészeit és a karosszériát. A kabin kifejlesztésére a brit Mayflower céggel közösen került sor. A járművek Magyarországon a Rába, a többi piacon a Mercedes emblémáját viselik majd.

Három év múlva indul a termelés

Hans-Jürgen Wischhof, a DC AG Unimog divíziójának elnökhelyettese elmondta: a vegyes vállalatban a felek több, mint 30 millió eurós (mintegy 7,5 milliárd forint értékű) beruházást hajtanak végre. Az új járművek gyártása 2004 harmadik negyedévében indul meg Győrben.

Ad hozzá a kormány is

Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy a magyar ipar fejlődése szempontjából meghatározó jelentőségű a világ legnagyobb járműgyártójával való együttműködés, egyúttal felajánlotta a magyar kormány Széchenyi-terven keresztül adható, vissza nem térítendő, legfeljebb 200 millió forintos támogatását az új vegyes vállalatnak