Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Miami telkek tízmilliótól

2003.05.16. 10:54
Egyre népszerűbbek - bár csak egy viszonylag szűk körben - a külföldi ingatlanok. Befektetésnek és saját célra is sokan keresnek főleg az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Ausztriában és újabban Horvátországban házat, lakást. Floridában már tíz százalék önrész mellett akár húszéves lejáratú hitelt kaphatnak, ami azt jelenti, hogy már tízmillió forint saját tőkével ingatlant vásárolhatnak.
1998 óta Magyarországon megnőtt a külföldi ingatlanok iránti érdeklődés, a devizatörvény módosításával ugyanis lényegesen egyszerűbbé vált a tulajdonszerzés: míg addig hatósági engedélyre volt szükség, a törvénymódosítás értelmében elegendő utólagosan bejelenteni, ha valaki külföldi ingatlanhoz jut. Hasonlóan jótékony hatással volt az ingatlanvásárlási kedvre a 2001. nyári devizaliberalizáció. A befektetők és az ingatlant saját célra keresők vásárlási kedvét az is fokozza, hogy sok helyen a magyarországinál lényegesen kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez.

Pár száz ingatlantulajdonos

Ennek ellenére alig pár száz magyar állampolgárnak van külföldi ingatlanja - tudtuk meg Czibere Ilonától, az egyik piacvezető hazai cég, a Mitropa U. S. Kft. ügyvezetőjétől. A külföldi ingatlanvásárlásnak négy fő célterülete van: az Egyesült Államokban főleg Florida, azon belül Miami iránt érdeklődnek a befektetni vágyók, ezenkívül Spanyolország, Ausztria és az utóbbi időben Horvátország vált kedveltté. A forgalom meglehetősen ingadozó, hiszen érzékenyen reagál mind a célországok politikai, gazdasági helyzetének változásaira, mind az egyéb nemzetközi eseményekre - vélekedett Czibere.

Miami telek tízmillióból

Elmondása szerint az utóbbi időben a floridai vásárlások visszaszorultak, egyszerűen azért, mert fogyóban vannak a legnépszerűbb tengerparti telkek. A magyarok főleg befektetési céllal vásárolnak az Egyesült Államoknak ezen a részén ingatlant. Mindössze tíz-húsz százalék önrész mellett hozzájuthatnak akár húszéves lejáratú hitelhez is, ami azt jelenti, hogy már tízmillió forint saját tőkével ingatlant vásárolhatnak. A bérbeadásból származó bevételen túl a meglehetősen gyors, akár évi 30-40 százalékos értéknövekedés teszi ezeket az ingatlanokat kiemelkedően vonzóvá a befektetők szemében.

Befektetés és nyaralás

Spanyolországban és Ausztriában kettős céllal keresnek ingatlanokat a magyarok: saját maguk is használni akarják, s egyszersmind befektetésnek is tekintik azokat. A még elérhető távolságban levő, mégis egzotikus Spanyolországban harminc-ötven százalékos önrésszel juthat hitelhez a külföldi befektető, tehát 10-12 millió forintért már ingatlant tud vásárolni. A szomszédos Ausztriában ugyan a vásárlandó építmény árának csak a fele biztosítható hitelből, és mind állami, mind tartományi szinten különféle megszorítások korlátozzák a külföldiek ingatlanszerzését, a Mitropa vezetője szerint közelisége miatt mégis népszerű célterület az ország. Itt főként a síparadicsomok közelében szeretnének ingatlant vásárolni a magyarok.

Horvátország a következő sláger

Az egyik legújabb, egyre népszerűbb célpiac Horvátország, Czibere a következő hónapokban az itteni lakó- és nyaralóingatlanok iránti érdeklődés gyors fellendülésére számít. Várakozásai szerint jótékony hatással lesz a keresletre, hogy július elsejétől már a magyar határtól Zadarig autópályán juthatunk el, ami órákkal rövidíti az utazási időt. A délszláv országban külügyminisztériumi engedélyhez kötött a külföldiek ingatlanszerzése, de a német és a magyar állampolgárok külön egyezmény értelmében minden további nélkül vásárolhatnak. Főként az Isztria-félsziget, a Krk sziget és a dalmát tengerpart a kitüntetett célterületek. Horvátországban a magyar állampolgárok nem kaphatnak hitelt, de már nyolcmillió forintért vásárolhatnak ingatlant - a négyzetméterárak ezer és kétezer euró között mozognak.