Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Telekáfa már az idén is?

2003.11.21. 09:14
Ez évi adásvételi szerződéssel sem lehet megspórolni a 25 százalékos áfa megfizetését azon földterületek adásvételekor, melyeken nem lakás célú felépítmény - így irodaház vagy üzemcsarnok - áll, és a teljesítés csak jövőre történik - hívják fel a figyelmet adószakértők a 2004-es adótörvények ezen hiányosságára.
Az építéssel foglalkozó vállalkozások - a telek tárgyiadó-mentessége miatt - külön számlázzák ki a telek és az épület árát. Ezzel ugyanis megspórolható a telekár 25 százalékos áfájának megfizetése. Januártól azonban már erre is a normál általános forgalmi adót kell fizetni. Azért, hogy a telekáfa ne sújtsa azokat a szerződéseket, melyeket még az idén megkötöttek, de a teljesítés csak jövőre esedékes, az Országgyűlés átmeneti szabályokat alkotott. Ám adószakértők szerint nem elég körültekintéssel.

Csak lakóingatlanhoz

Az adótörvényekben szereplő, úgynevezett átmeneti szabályok csak a lakóingatlanhoz tartozó telekhányad tárgyiadó-mentességét garantálják - hívja fel a figyelmet Oszkó Péter, a Freshfields Bruckhaus Deringer Ügyvédi Iroda szakértője. Így a nem lakás célt szolgáló épület - például irodaház - adásvételekor a telekrész után is meg kell januártól fizetni a 25 százalékos forgalmi adót, függetlenül attól, hogy a földhivatal az idén vagy csak jövőre kapja meg az adásvételi szerződést.

Eltérő megítélés

A kérdést már csak azért is szerencsés lenne mielőbb jogszabályban rendezni, mert az adóhivatal és a Pénzügyminisztérium is eltérően ítéli meg a jelenlegi gyakorlatot. Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese szerint például az átmeneti szabály minden építési telekre vonatkozik, függetlenül attól, hogy arra lakást építet-tek, vagy, mondjuk, irodaházat, üzemcsarnokot - nyilatkozta az MTV-nek. A pénzügyi tárca szakértői még a jelenlegi, megosztásos gyakorlat helyességét is vitatták adószakértők kérdésére.

Nem érzi egyértelműnek az átmeneti szabályozást Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke sem. A nem lakás célú ingatlanok esetében ugyanis az sem lehet áthidaló megoldás, ha a felek előre, még az idén előlegként kiszámláznák az el nem készült részt is - fejtette ki a Világgazdaságnak. Ebben az esetben is ki kell ugyanis majd állítani a végszámlát, ami azonban már áfaköteles lesz.