Orbán
16 °C
26 °C

Enyhülő termékdíj-szabályok?

2005.02.25. 08:21
A környezetvédelmi tárca cáfol, az érintettek viszont állítják, hogy egyeztetnek a termékdíjtörvényről. A március elsejéig beadható mentességi kérelmek elbírálása alatt fizetni kell a teljes sarcot.
Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter néhány napja egy asztalhoz ült több érdekvédelmi szervezettel a január elsején életbe lépett új termékdíjtörvény miatt, és tárgyalt a jogszabály egyes részeinek esetleges módosításáról, a szigor enyhítéséről - értesült a NAPI Gazdaság. A környezetvédelmi szaktárca kategorikusan cáfolta ezt az információt, ugyanakkor például a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) tudott az egyeztetésről. A gazdasági kabinet még januárban párbeszédet kezdeményezett az új környezetvédelmi reguláról, ugyanis a hírek szerint a tárca annak több pontját szakmai és betarthatósági szempontból aggályosnak tartja.

Enyhül a szigor?

Az egyeztetésről, illetve a tárgyalás sarkalatos pontjairól még nem tudni, de szakmai berkeken belül úgy értelmezik a párbeszédet, hogy enyhülni látszik a környezetvédelmi tárca szigora. A GKM elsősorban azt tartja aggályosnak, hogy a piaci szereplőknek március elsejéig kell termékdíjmentességet kérniük - ha a kritériumoknak vagy azok egy részének már eleget tesznek. (Minél nagyobb részben teljesítik a társaságok az előírtakat, annál kisebb környezetvédelmi adót kell fizetniük.) Ez azonban több tízezer kérelmet jelent, amelynek döntő része egyszerre ömlik be a helyi környezetvédelmi szakhatóságokhoz.

Ilyen nagy mennyiségű kérelem elbírálása jó esetben is fél-egy évet vesz igénybe, vagyis ezalatt az idő alatt a cégeknek a teljes termékdíjat fizetniük kell, még akkor is, ha a követelményeknek 100 százalékig eleget tesznek. Sőt egyes termékek, mint például a műanyagszatyor mentességi szabályrendszerét csak nyárra dolgozzák ki, addig mindenképpen fizetni kell utána a közterhet, akkor is, ha a kibocsátó már most képes lenne az irányelveknek megfelelni.

Alkotmánybírósághoz fordulnak

A tárgyhoz tartozó fejlemény, hogy az Országos Kereskedelmi Szövetség már fogalmazza alkotmánybírósági beadványát, amellyel meg kívánja támadni a környezetvédelmi jogszabályt. A szakmai szövetség szerint nem azzal van a fő gondjuk, hogy a tömegalapúról darabalapúra változott a fizetési kötelezettség - bár ez nagyobb adminisztrációt követel -, hanem azzal, hogy több piaci szereplőnek kétszeresen kell termékdíjat fizetnie, mert egyszerre vonatkozik rá az újrahasznosítási és a forgalomban tartási díjtétel. A hírek szerint a szabályozó annyira bonyolult és nehézkes, hogy még az érintett szakhatóságok sincsenek tisztában vele: kinek, mikor és mennyit kell fizetnie. Amennyiben a szakmai szervezetek és a környezetvédelmi miniszter között (egyesek szerint első ízben) létrejött párbeszéd eredményes lesz, úgy rekordidő alatt, a bevezetését követő három hónapon belül változhat az amúgy tavaly átírt, kibővített termékdíjtörvény.