Piroska
-2 °C
5 °C

Matolcsy gyógymonarchiáról álmodik

2001.11.26. 11:51
A Kurier című bécsi lap hétfőn Matolcsy György gazdasági miniszterrel készült interjút közölt "Magyarország gyógymonarchiát tervez" címmel, tudósítója, George Berenyi tollából.
Termálnagyhatalom

Az "Osztrák beruházók vegyenek részt a fürdőturizmus kiépítésében" alcímet viselő cikkben Matolcsy György egyebek között kifejtette: Magyarország potenciális termálnagyhatalomként a 21. század üzletét akarja felkínálni Ausztriának.

Az 1300 gyógyforrás országa

Magyarország az idegenforgalomból származó bevételeit 10-15 év alatt négyszeresére akarja növelni, elérve az ausztriai szintet. Ehhez különleges aduja van: 1300 kiváló vízminőségű gyógyforrás, amelyek közül csak mintegy kétszázat tártak fel, és éppen csak egy maroknyit építettek ki korszerű gyógyközponttá. Most további források feltárásán dolgoznak, és vagy kétszáz modern gyógyközpont kiépítését tervezik - írta a szerző a minisztert idézve.

Külföldi tőke kerestetik

A közép- és legmagasabb szintű gyógyturizmust szolgáló szállodákat, éttermeket, golfpályákat és egyéb szolgáltató intézményeket külföldi beruházók részvételével akarják felépíteni. - Amerikai, skandináv, német és japán beruházók jelezték érdeklődésüket. Sokakkal tárgyalunk, de alig várjuk az osztrák jelentkezéseket - idézte Berenyi a minisztert.

Mi lennénk a gyógymonarchia aranybányája

Matolcsy azt is kifejtette, hogy ezen a területen a kis- és középüzemek számára valóságos aranybánya kínálkozik. Ausztria jól bevált munkamódszereivel az osztrák hegyi turizmus mellett egy másik, világszínvonalú "lábra", afféle gyógymonarchiára támaszkodhatnék a térségben.

Ez azután alkalmas lenne arra, hogy a világ azon országaiból, ahol a lakosok egyre tovább élnek, egyre gazdagabbak és egyre jobban figyelnek az egészségükre, magához vonzza a vendégeket, ikernyaralásra Ausztria hegyeibe és a magyarországi termálparadicsomba - idézte a szerző Matolcsy Györgyöt.

A miniszter azonban nemcsak közös álmodozásra hívja az osztrákokat, hanem egy idén már megkezdődött hatalmas vállalkozáshoz is, amelynek beruházásaihoz az állam 25 százalékkal hozzájárul. Kétszáz kiválasztott gyógyforrás közül harmincnál már megkezdődött az infrastruktúra kiépítése: az állam és a települések 1,8 milliárd schillingnek megfelelő összeget fektetnek be, és a vonzó és jó hasznot ígérő gyógyközpontok további részeit külföldi beruházókra akarják bízni. Jelentkezőkben nincs hiány - mondta Matolcsy György, aki reméli, az osztrákok nem hagyják, hogy megelőzzék őket a németek, a japánok, a hollandok és mások.