Marad és szigorodik is a termékdíj

2006.09.13. 08:00
Az unió legszigorúbb betétdíjrendszerét, a németet vizsgálja a környezetvédelmi szaktárca, amely arra kíváncsi, miként ültethető át a magyar viszonyok közé annak egy-két eleme. A minisztérium ezzel is szeretné növelni az újratölthető csomagolások piaci részesedését.

A környezetvédelmi termékdíj-szabályozás egyes területeken beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ám akad jó néhány olyan is, ahol jelentős hatásról nem lehet beszámolni - válaszolták a Napi Gazdaság kérdésére a Környezetvédelmi Minisztériumban.

Újrahasznosítás

A szabályozó célja az újrahasznosítható csomagolásban forgalmazott termékek csökkenő piaci részesedésének megállítása volt, ám információink szerint a törvény hatására sem mérséklődött szignifikánsan az eldobható pet-palackok kibocsátása. Ráadásul Brüsszel sem tartja szerencsésnek a szabályozót, előzetes állásfoglalásában néhány elemét ellentétesnek találta az uniós alapelvekkel.

A magyar kormány az Európai Bizottságnak kedden eljuttatott levelében azonban megvédi a termékdíjtörvényt, szerinte nem sérti a közösségi szerződést. Az álláspont szerint nincs diszkrimináció, a törvény az import- és a belföldi termékekre egyaránt, ugyanolyan feltételekkel vonatkozik. Az állásfoglalás mellett a környezetvédelmi tárca azt is vizsgálja, miként adaptálhatna néhány elemet az unión belül a legszigorúbbnak számító német betétdíj-szabályozóból.

A szaktárca a közelmúltban fogadott német szakembereket, akik részletes beszámolót tartottak tapasztalataikról. A lap által megkérdezett gyártók szerint nem véletlen a minisztérium puhatolózása az új rendszerek bevezetése iránt, hiszen a termékdíj-szabályozás nem áll meg Brüsszel előtt. Ugyanakkor a szaktárcánál elmondták: a német delegáció fogadásának nincs közvetlen köze a brüsszeli "fejcsóváláshoz".

A tárca álláspontja, hogy a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése érdekében továbbra is vizsgálja más országok gyakorlatát és igyekszik megismerni a felgyülemlett tapasztalatokat. A Környezetvédelmi Minisztérium szerint egy a német betétdíjrendszerhez hasonló program bevezetése, illetve a szabályozók kidolgozása és hatásainak előzetes vizsgálata legalább egy évet venne igénybe. Ezt követően a kabinet számítása szerint legalább egy-két év felkészülési idő szükséges a rendszer bevezetéséhez.

Túlzó elképzelések

A gyártók szerint a szaktárca elképzelései kissé túlzóak, hiszen a magyar gazdaság, illetve az érintett szereplők nem bírnak olyan gazdasági erővel, hogy megalkossák és működtessék a betétdíjas rendszerekhez kapcsolódó logisztikai hátteret. Újabb milliárdos beruházásokra lenne szükség, amely drágítaná a termékeket, így az eldobható csomagolásokra bevezetendő betétdíj a lakossági visszagyűjtést erősítené, ami - legalábbis egyelőre - csak néhány százalékponttal növelheti az arányokat.

Viszkei György, a kibocsátott csomagolások visszagyűjtését koordináló Öko-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója szerint nincs szükség betétdíjrendszerre. Szerinte rossz az a megközelítés, hogy ha nem lesz termékdíj-szabályozó, akkor valami más kell. Az eldobható palackok esetében a visszagyűjtött mennyiség 100 százalékát újrahasznosítják, tehát nem válik hulladékká, így a visszagyűjtést kell fokozni.  • Tippek
  • Bankszámla