Olivér
4 °C
8 °C

Marad és szigorodik is a termékdíj

2006.09.13. 08:00
Az unió legszigorúbb betétdíjrendszerét, a németet vizsgálja a környezetvédelmi szaktárca, amely arra kíváncsi, miként ültethető át a magyar viszonyok közé annak egy-két eleme. A minisztérium ezzel is szeretné növelni az újratölthető csomagolások piaci részesedését.

A környezetvédelmi termékdíj-szabályozás egyes területeken beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ám akad jó néhány olyan is, ahol jelentős hatásról nem lehet beszámolni - válaszolták a Napi Gazdaság kérdésére a Környezetvédelmi Minisztériumban.

Újrahasznosítás

A szabályozó célja az újrahasznosítható csomagolásban forgalmazott termékek csökkenő piaci részesedésének megállítása volt, ám információink szerint a törvény hatására sem mérséklődött szignifikánsan az eldobható pet-palackok kibocsátása. Ráadásul Brüsszel sem tartja szerencsésnek a szabályozót, előzetes állásfoglalásában néhány elemét ellentétesnek találta az uniós alapelvekkel.

A magyar kormány az Európai Bizottságnak kedden eljuttatott levelében azonban megvédi a termékdíjtörvényt, szerinte nem sérti a közösségi szerződést. Az álláspont szerint nincs diszkrimináció, a törvény az import- és a belföldi termékekre egyaránt, ugyanolyan feltételekkel vonatkozik. Az állásfoglalás mellett a környezetvédelmi tárca azt is vizsgálja, miként adaptálhatna néhány elemet az unión belül a legszigorúbbnak számító német betétdíj-szabályozóból.

A szaktárca a közelmúltban fogadott német szakembereket, akik részletes beszámolót tartottak tapasztalataikról. A lap által megkérdezett gyártók szerint nem véletlen a minisztérium puhatolózása az új rendszerek bevezetése iránt, hiszen a termékdíj-szabályozás nem áll meg Brüsszel előtt. Ugyanakkor a szaktárcánál elmondták: a német delegáció fogadásának nincs közvetlen köze a brüsszeli "fejcsóváláshoz".

A tárca álláspontja, hogy a keletkező hulladék mennyiségének csökkentése érdekében továbbra is vizsgálja más országok gyakorlatát és igyekszik megismerni a felgyülemlett tapasztalatokat. A Környezetvédelmi Minisztérium szerint egy a német betétdíjrendszerhez hasonló program bevezetése, illetve a szabályozók kidolgozása és hatásainak előzetes vizsgálata legalább egy évet venne igénybe. Ezt követően a kabinet számítása szerint legalább egy-két év felkészülési idő szükséges a rendszer bevezetéséhez.

Túlzó elképzelések

A gyártók szerint a szaktárca elképzelései kissé túlzóak, hiszen a magyar gazdaság, illetve az érintett szereplők nem bírnak olyan gazdasági erővel, hogy megalkossák és működtessék a betétdíjas rendszerekhez kapcsolódó logisztikai hátteret. Újabb milliárdos beruházásokra lenne szükség, amely drágítaná a termékeket, így az eldobható csomagolásokra bevezetendő betétdíj a lakossági visszagyűjtést erősítené, ami - legalábbis egyelőre - csak néhány százalékponttal növelheti az arányokat.

Viszkei György, a kibocsátott csomagolások visszagyűjtését koordináló Öko-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója szerint nincs szükség betétdíjrendszerre. Szerinte rossz az a megközelítés, hogy ha nem lesz termékdíj-szabályozó, akkor valami más kell. Az eldobható palackok esetében a visszagyűjtött mennyiség 100 százalékát újrahasznosítják, tehát nem válik hulladékká, így a visszagyűjtést kell fokozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?