Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Kész az új THM rendelet, eltűnnek az apróbetűk

2004.11.16. 08:18
Januárban hatályba léphet a kormány új rendelete a teljes hiteldíjmutatóról, a tervezett szabályozás értelmében eltűnnek az apróbetűk a hirdetésekből.
Jövő hét szerdán kerülhet a kormány elé a teljes hiteldíjmutatóról (THM) szóló legújabb - úgy tűnik végleges - előterjesztés - tudta meg a Napi Gazdaság a Pénzügyminisztériumtól. A mutatóról szóló kormányrendelet-módosítás tervezett szövege már túl van a tárcaközi közigazgatási egyeztetésen, s jövő hét hétfőn kerül a közigazgatási államtitkári értekezlet elé. A rendelet így a PM által eredetileg kommunikált határidőre - egy hónapos felkészülést hagyva a bankoknak az új mutató januári bevezetése előtt - már november végén, december elején megjelenhet. Egyik újdonság: az új THM-rendelet előírja majd, hogy a hitel kamata és bármilyen egyéb költsége mellett a THM-et is legalább ugyanakkora méretben és megegyező megjelenítésben kell feltüntetni, néhány összegre és futamidőre konkrét adatok is közölve. Ez különösen azért fontos, mert a kamat és a hiteldíj teljesen eltérő irányban is változhat.

Bankárlobbi

A Napi információi szerint egyébként az új előterjesztés a hatékony bankárlobbizás hatására több pontban is módosult a még októberben elkészült eredeti kormány-előterjesztéshez képest. A bankok általában azokat a díjakat akarták eltávolítani a képletből, amelyeket nem ők kapnak. A THM - bár a hitelezéshez elengedhetetlenek - így nem tartalmazza majd az értékbecslői díjat, a közjegyzői díjat és a tulajdoni lap költségét.

Azon banki költségek beszámításától is eltekintettek, amelyek a pénzintézeti álláspont szerint esetlegesek, kiszámíthatatlanok, így a rendelkezésre tartási jutalék, a műszaki ügyintézési díj és az utólagos fedezetértékelés sincs benne a tervezetben. Eredetileg a Bankszövetség javaslata volt az a kormány-előterjesztésben szereplő passzus is, amely egységesen két hónapban rögzítené azt a periódust, amelyet követően a jelzálogbank veszi át a finanszírozást. Az első előterjesztés még azt tartalmazta, hogy a THM-számításnál azon biztosítási és garanciadíjakat is figyelembe kell venni, amelynél a kedvezményezett a pénzintézet. Információink szerint ezt is kikezdték a bankok, így az új előterjesztésben ettől már eltekintene a jogalkotó. A Bankszövetség vezető közgazdásza, Földi Tamás lapunknak mindezzel kapcsolatban annyit árult el, hogy a PM fogadókész volt a Bankszövetség javaslataira.

Az új THM-rendelet tervezete szerint a devizahitelek esetében figyelembe kell venni, hogy a törlesztés forintban történik, így a teljes hiteldíj tartalmazza majd a devizaátváltásból eredő költségeket. A hitelszerződésekben tíz napnál nem régebbi árfolyamot kell figyelembe venni a THM-kiszámításnál. A hirdetményekben és hirdetésekben ellenben nem kell ennyire "frissnek" lenni. A THM-et az eredeti terveknek megfelelően jövőre kiterjesztik majd. A számítása tehát kötelező lenne minden ingatlancélú hitel (beleértve az üdülő-, a lakás- sőt a közműfejlesztési hiteleket) és hitelkártyák esetében is.