Gyárfás
16 °C
29 °C

Szerdáig mindenképpen tankoljon!

2008.03.31. 09:48
Az olajárak ismét jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt hét során a megelőző heti mintegy 10 százalékos zuhanást követően, ami természetesen az üzemanyagok piacán is éreztette a hatását. A piaci folyamatok alapján a jövő héten várhatóan ismét emelkedik a benzin ára a hazai kutaknál.

A benzin irányadó jegyzésárai 10 százalékkal emelkedtek az elmúlt hét során, a dollár gyengülése azonban ezen negatív hatást érdemi módon tompította, így a forintban kifejezett növekedés 6,6 százalékos lett. A gázolaj esetében a növekedés kisebb mértékű volt, mindössze 3,1 százalékot tett ki, ami forintban stagnálást jelentett.

A fentiek hatására megítélésünk szerint a hazai kutaknál csak a benzin esetében lesz megfigyelhető változás a szokásos szerdai árváltoztatás során, melynek mértéke 3-5 forintos lehet. A benzin és a gázolaj árak közötti különbség mindenesetre biztosan csökkenni fog.

A várható szerdai áremelés után a legolcsóbb kutakon is 285-290 forint körüli árszinten lehet majd benzint tankolni, míg a legdrágábbakon várhatóan 310 forint körül alakul az ára. A legolcsóbb gázolaj literje jelenleg 300 forintba kerül – internetes adatok szerint egyetlen, Zala megyei kút van, ahol csak 299 forint –, míg a legdrágább helyeken 325-330 forint között van az ár.