Benedek
-5 °C
5 °C

Törvénydömping készül

2006.01.23. 07:53
A miniszterelnöki kabinetben folyik az a munka, amely az államháztartási reform bizonyos lépéseit a választások utánra előkészíti, állították a Világgazdaságnak kormányzati politikusok.
A miniszterelnöki kabinetben folyik az a munka, amely az államháztartási reform bizonyos lépéseit a választások utánra előkészíti, tudta meg a Világgazdaság. Több mint száz törvény előkészítése folyik azzal, hogy egy esetleges szocialista választási győzelem után szinte azonnal neki lehessen kezdeni a jogszabályok megalkotásához. Azokat már az új parlament el is fogadhatná, s az év második felében "működhetnének" is. Ezek tartalmáról azonban még szinte semmit nem tudni.

Készül egy csomag az államigazgatás, az államszervezet átalakításáról, ennek alapanyaga lehet a központi közigazgatási reform kidolgozásáért felelős kormánybiztos által készített javaslat. Bár ez az egyetlen kézzel fogható terv ma, ám hogy ebből mit emelnek be az előkészítés során, s végül majd mit fogad el a politika tavasszal a kormányalakítás folyamatában, ma még nem megjósolható. A végeredmény függ majd attól is, hogy "tiszta" kormányzati többség jön-e létre vagy koalíciós kormányzás, illetve milyen többség alakul ki, mi történjen a kétharmados ügyekkel.

A másik csomag az egészségüggyel foglalkozik, erről Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta: első lépésben váljék ténylegesen biztosítási alapúvá a rendszer ezzel az egy biztosítóval, s majd négy-öt év működési tapasztalata után lehet elgondolkozni azon, hogy "akarunk-e több biztosítót beengedi az egészségügybe".

Mint ismert, a szocialisták jelenlegi koalíciós partnere viszont azt rögzítette választási programjában, hogy céljuk a több-biztosítós rendszer megteremtése. A harmadik készülő csomag a hírek szerint a közigazgatás-közszolgáltatások felülvizsgálata lenne. A gazdasági lap további információi szerint viszont már kidolgozott reformtervek állnak rendelkezésre a szocialista oldalon az államszervezet, az önkormányzatok, az oktatás és az egészségügy területén.

A kormányfő egyre inkább a reformok kivitelezése mellett foglal állást. "Nem leszek hajlandó kormányt alakítani, amíg a kormánypárti frakciók alá nem írják azokat a törvénytervezeteket", amelyek az átalakításokat szolgálják - ez ügyben így szokott fogalmazni Gyurcsány Ferenc.

Kihívója, Orbán Viktor pedig azt állítja, hogy a gazdasági növekedés "relatív alacsony" volta miatt nem is lehet hozzákezdeni a reformokhoz. A Fidesz elnöke szerint az egészségügy szervezeti-irányítási rendszerét is át kell alakítani, de ez csak a reform előfeltétele, ezt megelőzően "először sok-sok pénzt kell adni az ágazatnak".

A takarékos intézkedésekkel Orbán Viktor is egyetért, de szerinte a megszorítást hangsúlyozó gazdaságpolitika a mostani növekedést is visszafogná. Tény ezek mellett az, hogy ma úgy tűnik, a reformok tartalmi elemeivel nem kampányol egyik párt sem. A reform ellentételeként felhozott megszorítások vagy elbocsátások ugyanis "nem igazán" kampánybarát témák. (TE)

A Fidesz kormányra kerülése esetén mindenképpen bevezeti július 1-jétől a tb-járulék tízszázalékos csökkentését, mert az felpezsdíti a magyar gazdaságot, mondta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint ez 200 ezer új munkahelyet hoz létre, s 600 milliárd forintos költségvetési bevételt jelent. Ez a csökkentés teremtené meg az alapot ahhoz is, hogy a következő négy év alatt be lehessen vezetni a 14. havi nyugdíjat. A szocialisták szerint a pártelnök által elmondottak nem felelős politizálásra, egyszerűen szélhámosságra utalnak.