Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Három százalékot esett a tőzsde

2006.05.15. 17:06
Csak az volt a kérdés, hogy mennyit - a tőzsdén szinte mindegyik részvény árfolyama esett hétfőn. A Bux három százalékos, 740 pontos minusszal zárt.
A Mol mindössze 1,2 százalékos esésével "tartotta a vállán" a magyar tőzsdét hétfőn: miközben több vezető részvény is négy százalék körüli eséssel fejezte be a napot, a BUX végül "csak" három százalékot, 740 pontot esett, és a múlt heti 25 ezer pont feletti záróértékekhez képest alacsony, a néhány hónappal ezelőtt azonban még elérhetetlen magasságnak tűnő 23 862 ponton zárt.

A hazai parketten a gyógyszergyártók lettek a nap vesztesei. Az Egis mélyrepülése múlt hét szerdai gyorsjelentés óta tart, ma 5.7%-kal 29,220 Ft-ig hanyatlott az árfolyam. A Richter kurzusa mintegy 4%-kal 44,500 Ft-ig csökkent. Az előző hónapokban felülteljesítő papírokat az alapok többsége minden bizonnyal túlsúlyozta, így a pozíciók csökkentése itt szignifikánsan érvényesülhet, ráadásul itt nagyobb lehet az orosz piaci korreláció - írta a Portfolio.hu.

Magas, 10 mrd Ft feletti forgalmat generált a 25 295 Ft-on záró Mol és a 7660 Ft-ig jutó OTP. Az olajpapírok kifejezetten jól tartották magukat, a "mindössze" 1,2 százalékos süllyedés minden bizonnyal az Udmurtnyeft akvizícióban rejlő lehetőségekkel indokolható. A domináns bank részvényein a nettó eredmény tekintetében konszenzus feletti tényszámok sem segítettek, 4,2 százalékkal zárt lejjebb a kurzus, mint pénteken.

A hirtelen gyengülő forint és az emelkedő állampapírpiaci hozamok ugyan nem kedveznek az osztalékpapírok rövid távú megítélésének, ezzel együtt a hagyományosan konzervatívnak tartott részvények árfolyama limitált veszteséget mutatott. Az MTelekom papírjai 2 százalékkal 922 Ft-ig süllyedtek, az Émász 1,4 százalékot veszített értékéből.

A fekete nap nagy vesztese a Fotex lett, az árfolyam 800 forintos magasságából került 700 Ft alá. Ekkora napi zuhanást likvid részvénynél már régen látott a magyar piac. Persze volt is honnan esni, hiszen a kurzus az év eleje óta lényegében duplázódott.

A kisebbek között jól tartotta magát az IEB és a Linamar. A vesztesek között említhető a TVK, a Rába és az FHB.