Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Ha fizetnek sem mennek tőzsdére a magyar cégek

2007.05.23. 08:08
Bár tavaly az Állami Nyomda és a Bookline és GKM-támogatással jelent meg a tőzsdén, a bevezetésre kiírt pályázatokon nyertes idei három cég közül úgy tűnik csak egy részvényei válnak elérhetővé.

Pénzzel sem lehet tőzsdére csábítani a magyar cégeket - legalábbis a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) parkettre lépést segítő őszi pályázata során összesen 76 millió forintos vissza nem térítendő (utólagos finanszírozású) állami támogatást kapott cégek többsége a jelek szerint ebben a szituációban van.

A tavalyi pályázat eredményeképpen ugyanis ekkora összeggel finanszírozta volna a Genex, az Orco Property Group és a Regionális Fejlesztési Vállalat (RFV) Budapesti Értéktőzsdére való belistázását. Ezért a tavalyi kiírás értelmében idén június elsejéig történő tőzsdei bevezetést és kétéves ott-tartózkodást kellett vállalni. Ám egyelőre úgy látszik, hogy a cégek közül a csupán energetikai szolgáltatásokat végző RFV teljesíti majd az első, bő egy hét múlva lejáró határidőt.

A klímatechnikával foglalkozó Genex annak ellenére, hogy már a második nyertes GKM-pályázaton is túl van, korábbi lapértesülések szerint mégsem megy tőzsdére. Az Orco megjelenése pedig, úgy tudjuk, feltehetően a bevezetés kapcsán tervezett százmillió eurós tőkeemelés késése miatt csúszik. Az ingatlanbefektető és -fejlesztő cég lapunknak egyelőre nem nyilatkozott, de annyit tudni lehet, hogy a korábbi tervek szerint egyszerre vezette volna be részvényeit a budapesti és a varsói értéktőzsdére. Így az egyetlen "jó fiú" az RFV lehet, amely a szükséges engedélyek és az átalakulást bejegyző cégbírósági végzés után tegnap kérelmezte törzsrészvényeinek tőzsdei bevezetését. Komoly likviditásra tőle sem kell számítani, mert a jelenlegi tulajdonosok egyelőre nem akarnak részvényeiktől megválni, sem pedig tőkét emelni.

Nem a tőkeszerzés a cél - erősítette meg lapunknak ismét Makra József ügyvezető igazgató, aki inkább a tőzsdei jelenlét gyakorlását jelölte meg mostani célként. A fő tevékenységként a megbízók energetikai rendszerének racionalizálására tanácsokat adó és a lebonyolítást is segítő cégcsoport a tervek szerint ugyanis egy-két éven belül intenzív - régiós - terjeszkedésbe kezd, akkor pedig jól jöhet a tőzsdén keresztüli tőkebevonás.

Egyelőre tehát háromból egy az arány, ami nem feltétlenül jó. Igaz, ha a GKM-pályázatok két évét vizsgáljuk, hat pályázóból (mivel a Genex kétszer is nyert) három is tőzsdére került, kerülhet. Több mint egy éve az Állami Nyomda és a Bookline is állami támogatással jutott parkettre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!