Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha fizetnek sem mennek tőzsdére a magyar cégek

2007.05.23. 08:08
Bár tavaly az Állami Nyomda és a Bookline és GKM-támogatással jelent meg a tőzsdén, a bevezetésre kiírt pályázatokon nyertes idei három cég közül úgy tűnik csak egy részvényei válnak elérhetővé.

Pénzzel sem lehet tőzsdére csábítani a magyar cégeket - legalábbis a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) parkettre lépést segítő őszi pályázata során összesen 76 millió forintos vissza nem térítendő (utólagos finanszírozású) állami támogatást kapott cégek többsége a jelek szerint ebben a szituációban van.

A tavalyi pályázat eredményeképpen ugyanis ekkora összeggel finanszírozta volna a Genex, az Orco Property Group és a Regionális Fejlesztési Vállalat (RFV) Budapesti Értéktőzsdére való belistázását. Ezért a tavalyi kiírás értelmében idén június elsejéig történő tőzsdei bevezetést és kétéves ott-tartózkodást kellett vállalni. Ám egyelőre úgy látszik, hogy a cégek közül a csupán energetikai szolgáltatásokat végző RFV teljesíti majd az első, bő egy hét múlva lejáró határidőt.

A klímatechnikával foglalkozó Genex annak ellenére, hogy már a második nyertes GKM-pályázaton is túl van, korábbi lapértesülések szerint mégsem megy tőzsdére. Az Orco megjelenése pedig, úgy tudjuk, feltehetően a bevezetés kapcsán tervezett százmillió eurós tőkeemelés késése miatt csúszik. Az ingatlanbefektető és -fejlesztő cég lapunknak egyelőre nem nyilatkozott, de annyit tudni lehet, hogy a korábbi tervek szerint egyszerre vezette volna be részvényeit a budapesti és a varsói értéktőzsdére. Így az egyetlen "jó fiú" az RFV lehet, amely a szükséges engedélyek és az átalakulást bejegyző cégbírósági végzés után tegnap kérelmezte törzsrészvényeinek tőzsdei bevezetését. Komoly likviditásra tőle sem kell számítani, mert a jelenlegi tulajdonosok egyelőre nem akarnak részvényeiktől megválni, sem pedig tőkét emelni.

Nem a tőkeszerzés a cél - erősítette meg lapunknak ismét Makra József ügyvezető igazgató, aki inkább a tőzsdei jelenlét gyakorlását jelölte meg mostani célként. A fő tevékenységként a megbízók energetikai rendszerének racionalizálására tanácsokat adó és a lebonyolítást is segítő cégcsoport a tervek szerint ugyanis egy-két éven belül intenzív - régiós - terjeszkedésbe kezd, akkor pedig jól jöhet a tőzsdén keresztüli tőkebevonás.

Egyelőre tehát háromból egy az arány, ami nem feltétlenül jó. Igaz, ha a GKM-pályázatok két évét vizsgáljuk, hat pályázóból (mivel a Genex kétszer is nyert) három is tőzsdére került, kerülhet. Több mint egy éve az Állami Nyomda és a Bookline is állami támogatással jutott parkettre.