Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Reneszánsz előtt a tapétapiac

2007.02.06. 08:18
Szinte csak külföldi termékek alkotják a hazai tapétaválasztékot. Itthon csak két cég gyárt tapétát, a győri Graboplast és a kesztölci egykori Jószerencsét Termelőszövetkezet. Előbbi nyáron leállítja termelését, utóbbi Kesta Hungária néven viszont néhány éven belül ismét piacvezető lenne.

A közel 2,5 milliárd forintos belföldi tapétapiac néhány éven belüli visszahódítását tűzte ki célul a hagyományos tapéták gyártásával közel negyven éve foglalkozó kesztölci gyár. A tendencia azt mutatja, hogy ez iránt a dekorációs elem iránt ismét megélénkül a kereslet a belsőépítészeti piacon – jelentette ki Németh Péter, a kesztölci tapétát forgalmazó Kesta Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Erős az import

A gyár jelenleg a piacnak csak nagyon kis százalékát birtokolja, hiszen ma még egyeduralkodók a német, olasz, spanyol importtermékek. Az igazgató kifejtette: az építőiparon belül a tapéta a színes falfestékekkel versenyez, utóbbiak hazai piaca éves szinten tízmilliárd forint körül alakul.

Az elmúlt évtizedekben a tapéta folyamatosan vesztett népszerűségéből a dekorációs piacon: egyes németországi becslések szerint a kereslet évente tíz százalékkal csökken, ezt azonban a hazai szakértők túlzásnak tartják, mondván, akkor már egyáltalán nem lenne piac.

Az azonban mindenképp megállapítható, hogy e termék térvesztése elsősorban a gyártók hibája. Legtöbbször kollekciókat állítanak elő, ezek a célközönség csak nagyon kis részének az ízlését találják el: ha tetszik a minta, nem jó a szín, vagy fordítva. A színes festék megjelenése óta a lakásépítők előszeretettel választották a fali dekoráció eme egyszerűbb fajtáját, így a piaccsökkenés miatt nemcsak Magyarországon, de Európában is csődbe ment a legtöbb tapétagyár.

Egy erősít, egy leáll

Manapság azonban a vásárlók egyre igényesebbek, és hajlandók többet fizetni a megfelelő megoldásokért. Németh Péter hozzátette: kialakítottak egy új termékválasztási rendszert, amely megkönnyítheti a választást. A cég a közelmúltban kötött szerződést termékforgalmazásról a Bricostore barkácsáruházzal, amely várhatóan az idén a vállalat forgalmának a 30-40 százalékát teszi ki. A szerződés egyelőre kizárólagos, de 2008-tól a többi barkácsáruházban is kaphatók lesznek a kesztölci gyár termékei.

Becslések szerint a Bricostore összes leányvállalatára kiterjedő nemzetközi szerződés százmillió forintot meghaladó piacot nyitott meg a vállalat előtt. Nagy Attila, a Bricostore Hungária Barkácsáruház Kft. értékesítési igazgatója kifejtette: a nyugat-európai trendek is azt mutatják, hogy a tapéta kereskedelme ismét fellendülőben van, így ez a hullám várhatóan hazánkba is megérkezik. A kesztölci gyárral kötött szerződés alapján először Magyarországon, később pedig a Bricostore romániai és horvátországi áruházaiban is megtalálhatók lesznek a cég termékei.

A hazai tapétagyártói piac jelenleg kétszemélyes: a kesztölci gyár mellett működő győri Graboplast Zrt. azonban 2007. július elsején leállítja az 1985 óta működő habtapétagyártó üzemét – tájékoztatta lapunkat Tóth Rezső, a cég marketingmenedzsere. A gyártósor felszámolását azzal indokolják, hogy a jövőben a különböző padlóanyagokra Magyarországon nagyobb kereslet várható, abban nagyobb fejlesztési potenciál van. Az évi 10-12 millió négyzetméter tapétát előállító gyár ezzel az üzletágával 1,8 milliárd forintos bevételt termelt.

Negyven éves cégtörténet

Kesztölcsön a Jószerencsét Termelőszövetkezet keretein belül 1968-ban indult kesztölci tapétagyár 2001-ben szerveződött újjá Új Dunawall Kft.-vé. Tavaly szeptemberben a belföldi eladás fejlesztésére kiszervezéssel létrejött a Kesta Hungária Kft., amely 2007 közepétől az exporttal is foglalkozik.

A cég főként exportra termel, Francia- és Horvátországba, illetve Bulgáriába. Az export így a 85 millió forintos összárbevétel 65-70 százalékát jelenti. A két társaság tavaly közel százmillió forintot fektetett vállalkozásfejlesztésbe, ez az idén 150 millió forint körül alakul.