Mátyás
-6 °C
1 °C

Csoportos elbocsátások a Transelektrónál

2006.05.04. 10:44
A Transelektro reorganizációja csak jelentős elbocsátások révén oldható meg, és még legalább 8-10 milliárd forintra is szükség lesz. Nyitott kérdés, a pénzt a hitelezők milyen arányban adják össze, és az is, lesz-e mögötte állami kezességvállalás.

Kész a Transelektro reorganizációs terve. Ennek fő kérdéseit tegnap egyeztette a Ganz Transelektro Villamossági Rt. (GTV) legnagyobb kisebbségi tulajdonosa, a Vegyépszer Rt. vezetése a társtulajdonosokkal és Kóka János gazdasági miniszterrel. Ma a hitelező bankokkal tárgyalnak. Mindezt Timár Gyulától, a Vegyépszer Rt. elnök-vezérigazgatójától tudta meg a Világgazdaság. A Transelektro csoportnak hitelező pénzintézeteteknek a terv ismeretében rövidesen módjuk lesz eldönteni, a továbbiakban hogyan alakítják kapcsolatukat a céggel.

A reorganizációs elképzelések leglényegesebb pontja a négy Transelektro-cég további működtetésének meghatározása. Már látható, hogy a reorganizáció nem oldható meg szerény mértékű leépítéssel, hanem jelentős csoportos elbocsátásokra lesz szükség. Az is nyilvánvaló - mint korábban banki forrásból tájékoztatták a lapot -, hogy újabb 8-10 milliárd forintra lesz szükség a teljes reorganizációhoz. A pénzt a tulajdonosoknak, a banki hitelezőknek kell majd összeadniuk, s abban az államra is az eddigi, azaz a garanciavállalói szerep vár.

Milyen arányban adják össze a milliárdokat?

Timár Gyula szerint nyitott kérdés, hogy az újabb milliárdokat milyen arányban adják majd össze, és az is, lesz-e a pénz mögött állami kezességvállalás. Ez téma volt a Kóka Jánossal folytatott tegnapi megbeszélésen is, de számos "más konstrukció is femerült". Várhatóan a jövő hétre már elégséges információ áll a pénzintézetek rendelkezésére ahhoz is, hogy eldöntsék, milyen álláspontot képviselnek. A Transelektrónál folyó belső átvilágítás során nyilvánvalóvá vált, hogy az Eximbank garanciavállalásával felvett összes hitelt a cég projektjei során használták fel, és abból semennyi sem került a Transelektro érdekkörén kívülre - szögezte le a vezető.

Igaz ez a kuvaiti megbízások teljesítéséhez felvett pénzre is, amelynek bár csak a magyarországi felhasználását vizsgálták, de Timár Gyula meggyőződése, hogy a Kuvaitban felvett hitel felhasználása is célirányos volt. Hivatalosan nem, csak a sajtóból értesült arról, hogy az Eximbank fel kívánja róni a Transelektrónak, miszerint az állítólag ugyanarra a kuvaiti projektre hazai és ottani forrást is felhasznált, s ennek során nem tett eleget tájékoztatási kötelezettségének.

Kiszervezés, bérbe adás, eladás nem lesz

A Transelektro csoport cégeinek kiszervezése, bérbe adása vagy eladása nincs napirenden - szögezte le Timár Gyula, ha ez lenne a cél, máris indulhatna a kiárusítás. A terv azonban nem ez, hanem a reorganizáció, az érintett társaságok újbóli működőképessé és nyereségtermelővé tétele, s csak ezután lehet szó további lépésekről. Emiatt a mostani tulajdonosok egyelőre el is utasítják a cégek, egységek, tevékenységi körök iránt állítólag nagy számban jelentkező potenciális ügyfeleket. Ugyanakkor nem kizárt, hogy ezek közül később néhány tőkével beszállhat a Transelektróba.

Április 30-ról június 30-ra tolták ki a céget ellenőrző Management Kft. tulajdonosai, hogy maradnak-e vagy mennek a Transelektróból. Ugyaneddig a határidőig meghosszabbították Sarlós Tibor megbízott vezérigazgató kinevezését.