Valter
16 °C
31 °C

A Trigránit üdülővárost épít Albániában

2008.03.13. 07:50
A leggazdagabb magyarok, Demján Sándor és Csányi Sándor nevével fémjelzett cég egy új kisvárost épít Albánia észak-nyugati részén. Albánia nem korlátozza a külföldiek ingatlantulajdon-szerzését, nem adóztatja a tőkejövedelmeket, nem vet ki áfát az ingatlanvásárlásra és számos egyéb adó- és járulékkedvezményt kínál.

A Trigránit, Kelet-Közép-Európa legnagyobb ingatlanfejlesztője komplett turista-pihenőhely építését tervezi zöldmezős beruházás keretében Albánia északnyugati részén. A több száz millió eurós invesztíció révén egy kisebb város jöhet létre az Adriai-tenger partján, hotelekkel, éttermekkel, nyaralókkal, illetve az ezeket kiszolgáló létesítményekkel, beleértve az utakat, a kórházakat és más közintézményeket.

Jóllehet az albán gazdaság az utóbbi években stabilan növekedett, ám az ország messze elmaradt szomszédai mögött a turisztikai lehetőségek kiaknázásában. Ennek okaként a politikai instabilitás mellett az infrastruktúra hiányát szokták emlegetni. Ami az előbbit illeti, azon sokat segíthet Koszovó függetlenné válása és ennek elismerése az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország és más államok által. Ez stabilizálja az ország nemzetközi környezetét, ráadásul Albánia hamarosan a NATO tagja lehet, ami további politikai és - áttételesen - gazdasági stabilizáló tényezőt jelent az ország életében.

Sok a napsütés

Ha ehhez hozzávesszük, hogy Albániában az év háromszáz napja napsütéses és a turizmus évi tízszázalékos ütemben növekszik - a World Travel & Tourism Council szerint Albániának több mint 1,5 milliárd euró bevételt hozott a turizmus 2007-ben, ami a GDP 13,8 százaléka -, akkor nyilvánvalóvá válik, miért vágna bele a TriGránit a megaberuházásba. A projekt megvalósulását - hasonlóan az országban zajló egyéb beruházásokhoz - számos további kedvezmény is segítheti.

Albánia nem korlátozza a külföldiek ingatlantulajdon-szerzését, nem adóztatja a tőkejövedelmeket, nem vet ki áfát az ingatlanvásárlásra és számos egyéb adó- és járulékkedvezményt kínál. Mindezek alapján a New York Times 2008-ban az első tíz ország közt ajánlja Albániát az ingatlanbefektetőknek. További lökést adhat Albániának és tengerparttal rendelkező szomszédainak, hogy a gyenge dollár miatt az amerikai turisták az euróövezeten kívüli úti célokat keresnek maguknak.