Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ingatlanbirodalmat épít a TriGránit

2006.09.06. 07:40
Nem hagy kétséget a TriGránit afelől, hogy „kapun belül” akarja elhelyeztetni az új kormányzati negyedet; ezt a szándékot tegnap megerősítette a Világgazdaságnak a cég egyik képviselője.

A lap más forrásból úgy tudja, hogy ezekben a hetekben több kormányzati vezetővel folytatnak tárgyalásokat, még mielőtt kiírnák a pályázatot. A negyedre a Kopaszi gáton beindult nagyberuházást irányító, a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó csoport és a Corvin sétány óriásprojektet beruházóként kezelő Futureal csoport is eséllyel pályázhat.

Az eredeti tervek szerint a volt expótelkeken öt-hatezer fő befogadására alkalmas kongresszusi központot, kaszinót és négy szállodát építettek volna, de ezek megvalósulása szinte elvész a ködben. Sokkal valószínűbb, hogy irodabirodalom épül. A millenniumi városközpont területén ugyanis még éppen 200 ezer négyzetméternyi irodát lehet kialakítani, s abban elfér a 100-140 ezer négyzetméterre becsült kormányzati igénynek elegendő helyiség.

A TriGránitnak nem jelent akadályt, hogy egyszerre több tízezer négyzetméternyi területű irodát húzzon fel. Ennek újabb alátámasztásaként lehet értékelni a Millennium Towers I. jelű, 18,5 ezer négyzetméternyi iroda tegnapi ünnepélyes átadását. A 7,5 milliárd forintos beruházást – ennek a projektfinanszírozását az MKB végzi – alig egy év alatt fejezte be, s már hozzálátott a II. és III. jelű tömb kivitelezéséhez. Abban a szakaszban 40 ezer négyzetméter valósul meg 2008 elejéig. A havi bérleti díj 13–15 euró között lesz négyzetméterenként.

Kibédi Varga Lóránt megerősítette: az olyan kiemelt hely, mint a millenniumi városközpont, akkor is érdeklődésre tart számot, ha mégsem sikerül ott elhelyezni a kormányzati irodákat. Mint mondta: több, már itt működő nagyvállalat is keres egyszerre 15-20 ezer négyzetméternyi irodát, és újabbak tervezik a piacra lépést. A közvetlen térség felértékelődését jelzi, hogy a szemközti nagy saroktelken az AIG/Lincoln építi a Haller Kert irodaházat, a Wallis Ingatlan a közelmúltban adta át a csaknem 10 ezer négyzetméteres Máriássy Házat, a Tesco pedig hipermarketet húz fel néhány száz méterre, és több luxuslakópark is létesült vagy épül.

A TriGránit építette fel az első luxus-bérirodaházat Budapesten, a Bank Centert, később egyebek mellett a Westend City Centerben, továbbá Pozsonyban emelt csaknem 100 négyzetméternyi irodát magában foglaló tornyokat.