Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Ingatlanbirodalmat épít a TriGránit

2006.09.06. 07:40
Nem hagy kétséget a TriGránit afelől, hogy „kapun belül” akarja elhelyeztetni az új kormányzati negyedet; ezt a szándékot tegnap megerősítette a Világgazdaságnak a cég egyik képviselője.

A lap más forrásból úgy tudja, hogy ezekben a hetekben több kormányzati vezetővel folytatnak tárgyalásokat, még mielőtt kiírnák a pályázatot. A negyedre a Kopaszi gáton beindult nagyberuházást irányító, a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó csoport és a Corvin sétány óriásprojektet beruházóként kezelő Futureal csoport is eséllyel pályázhat.

Az eredeti tervek szerint a volt expótelkeken öt-hatezer fő befogadására alkalmas kongresszusi központot, kaszinót és négy szállodát építettek volna, de ezek megvalósulása szinte elvész a ködben. Sokkal valószínűbb, hogy irodabirodalom épül. A millenniumi városközpont területén ugyanis még éppen 200 ezer négyzetméternyi irodát lehet kialakítani, s abban elfér a 100-140 ezer négyzetméterre becsült kormányzati igénynek elegendő helyiség.

A TriGránitnak nem jelent akadályt, hogy egyszerre több tízezer négyzetméternyi területű irodát húzzon fel. Ennek újabb alátámasztásaként lehet értékelni a Millennium Towers I. jelű, 18,5 ezer négyzetméternyi iroda tegnapi ünnepélyes átadását. A 7,5 milliárd forintos beruházást – ennek a projektfinanszírozását az MKB végzi – alig egy év alatt fejezte be, s már hozzálátott a II. és III. jelű tömb kivitelezéséhez. Abban a szakaszban 40 ezer négyzetméter valósul meg 2008 elejéig. A havi bérleti díj 13–15 euró között lesz négyzetméterenként.

Kibédi Varga Lóránt megerősítette: az olyan kiemelt hely, mint a millenniumi városközpont, akkor is érdeklődésre tart számot, ha mégsem sikerül ott elhelyezni a kormányzati irodákat. Mint mondta: több, már itt működő nagyvállalat is keres egyszerre 15-20 ezer négyzetméternyi irodát, és újabbak tervezik a piacra lépést. A közvetlen térség felértékelődését jelzi, hogy a szemközti nagy saroktelken az AIG/Lincoln építi a Haller Kert irodaházat, a Wallis Ingatlan a közelmúltban adta át a csaknem 10 ezer négyzetméteres Máriássy Házat, a Tesco pedig hipermarketet húz fel néhány száz méterre, és több luxuslakópark is létesült vagy épül.

A TriGránit építette fel az első luxus-bérirodaházat Budapesten, a Bank Centert, később egyebek mellett a Westend City Centerben, továbbá Pozsonyban emelt csaknem 100 négyzetméternyi irodát magában foglaló tornyokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!